Κύπρος: Τρία προαπαιτούμενα για την επόμενη δόση ζητά η Τρόικα

24 Ιουλίου 2015 17:46

Με τρία προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του μισού δισ. ευρώ ολοκληρώθηκε η έβδομη αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι η έγκριση του νομοσχεδίου για την έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας και η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο των νομοσχεδίων για την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας και την ίδρυση της νέας εταιρείας στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της Cyta.

Παράλληλα, κυπριακές Αρχές και Τρόικα συμφώνησαν στη μετάθεση της έγκρισης του νομοσχεδίου για την πώληση δανείων από Υπουργικό και Βουλή των Αντιπροσώπων μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Σημαντικό είναι ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το δεύτερο νομοσχέδιο που αφορά την τιτλοποίηση δανείων (loan securitization) μεταφέρεται για το τέλος του χρόνου. Να σημειωθεί πως η επόμενη σύνοδος του Eurogroup είναι προγραμματισμένη για τις 11 Σεπτεμβρίου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τους επικεφαλής της Τρόικας, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης υπογράμμισε πως το σημαντικότερο σημείο της αξιολόγησης, είναι η προς τα πάνω αναθεώρηση της εκτίμησης για το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ για το 2015 με ρυθμό 0,5%, σε σύγκριση με συρρίκνωση 0,5% που ήταν οι προβλέψεις της περασμένης Άνοιξης, κάτι που, όπως είπε, αποδεικνύει ότι η εφαρμογή του προγράμματος με τις θυσίες του λαού και τη συνετή πολιτική αποδίδει καρπούς.

«Με αυτό τον τρόπο διαψεύδεται η εντύπωση πως η εφαρμογή του προγράμματος οδηγεί σε όλο και βαθύτερη ύφεση», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Γεωργιάδης. Πρόσθεσε ότι αντίθετα αποδεικνύεται και επιβεβαιώνεται πως μέσα από την σκληρή δουλειά, τις θυσίες των Κυπρίων, και την εμπιστοσύνη που έχει αποκατασταθεί δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη.

Παράλληλα τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα ξεπεράσει και το αναθεωρημένο 0,5%, καθώς αυτό καταδεικνύει τα βελτιωμένα στοιχεία. Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η κατάσταση των δημοσίων οικονομικών είναι καλή και δεν απαιτείται η λήψη πρόσθετων μέτρων, χωρίς όμως από την άλλη να υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για την όποια χαλάρωση.

Τα επόμενα βήματα της Κυβέρνησης

Όπως είπε ο Υπουργός, η έμφαση τώρα επικεντρώνεται στην παραπέρα προώθηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών που η οικονομία και ο τόπος έχουν ανάγκη. Ανέφερε ότι πριν από το τέλος Αυγούστου θα πρέπει να προωθηθούν για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο τα νομοσχέδια που σχετίζονται με την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά και το νομοσχέδιο που διευκολύνει την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή στην CYTA.

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, είπε ότι πρόκειται για μια πολύ φιλόδοξη και σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία μεταξύ άλλων θα ρυθμίζει και τα ζητήματα του μισθολογίου και της απόδοσης μισθολογικών αυξήσεων στο μέλλον, «με έναν τρόπο λελογισμένο που να συνάδει με τις πραγματικές επιδόσεις της οικονομίας και να μην δημιουργεί κινδύνους και βάρος στην ιδιωτική οικονομία».

Σχετικά με την CYTA, o κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι πρόκειται για έναν οργανισμό μεγάλης αξίας για τον τόπο και την οικονομία, ο οποίος δραστηριοποιείται σε έναν ιδιαίτερα ανταγωνιστικό τομέα με ραγδαία τεχνολογική πρόοδο και πρέπει να απελευθερωθεί απ' όσα την κρατούν δεσμευμένη σε δομές και διαδικασίες του παρελθόντος. Αυτό, πρόσθεσε, θα επιτευχθεί με την προσέλκυση στρατηγικού συνεργάτη-επένδυτή μέσα από αξιόπιστες και διαφανείς διαδικασίες διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Στα σημαντικά επόμενα βήματα, όπως είπε ο Υπουργός, είναι και η έγκριση του νομοσχεδίου που εκκρεμεί ενώπιον της βουλής για την έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε δανειολήπτες που είναι εκτεθειμένοι σε αφερέγγυους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης. Το νομοσχέδιο είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί από την Ολομέλεια στις 3 Σεπτεμβρίου.

Είπε επίσης ότι το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει και θα επιτρέπει την πώληση δανείων θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα διασφαλίζει επίσης τα δικαιώματα των δανειοληπτών, οι οποίος, όπως είπε, δεν επηρεάζονται καθόλου από την πώληση δανείων. Το νομοσχέδιο, πρόσθεσε θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο πιθανότητα στην επόμενη σύνοδο.

Όσον αφορά τον τομέα της υγείας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι μέσα στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθηθούν περιλαμβάνεται και η διοικητική και οικονομική αυτονόμηση των δημοσίων νοσοκομείων.
«Ο στόχος παραμένει αμετάβλητος πως μέχρι το τέλος του χρόνου αυτές οι νομοθεσίες θα πρέπει να προωθηθούν και να εγκριθούν», ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχει γίνει πολύ σημαντική πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση από τον απερχόμενο Υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η προσπάθεια θα εντατικοποιηθεί και θα ολοκληρωθεί από τον νέο Υπουργό, έτσι ώστε να γίνει και αυτή η σημαντική μεταρρύθμιση η οποία, όπως είπε, αποτελεί και απαραίτητη προϋπόθεση για την μετέπειτα ολοκλήρωση των σχεδιασμών και την εγκαθίδρυση του Γενικού Σχεδίου Υγείας, που αποτελεί το ασφαλιστικό σχέδιο αυτής της μεταρρύθμισης.

Σημείωσε ότι και τα ζητήματα μεταρρύθμισης της Υγείας αποτελούν προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos