Δέσμευση ΗΠΑ για βοήθεια στο ιρακινό Κουρδιστάν

25 Ιουλίου 2015 15:12

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Αστον Κάρτερ, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, χθες, δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στο Ιράκ, η οποία στοχεύει, κατά κύριο λόγο, στην επαναξιολόγηση όλων των μεθόδων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, προκειμένου να συντριβεί το «Ισλαμικό Κράτος».


Ο Αμερικανός αξιωματούχος, απευθυνόμενος στον κ. Μπαρζανί, επανέλαβε την αμερικανική δέσμευση για παροχή βοήθειας προς την αυτόνομη περιοχή του βόρειου Ιράκ, που έχει συμβάλει πολλαπλώς στην προσπάθεια αντιμετώπισης των τζιχαντιστών. Ωστόσο, επεσήμανε ότι η Ουάσιγκτον δεν πρόκειται να παρακάμψει τη Βαγδάτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις Βαγδάτης και Ιρακινών Κούρδων είναι τεταμένες, και ο Μπαρζανί απείλησε ότι θα προχωρήσει σε δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής.

Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, αναφέρει η ανακοίνωση του Πεντάγωνου, «συνεχάρη τον Μπαρζανί για τις νίκες που οι Ιρακινοί Κούρδοι κατάφεραν κατά του "Ισλαμικού Κράτους" στα πεδία των μαχών, με τη βοήθεια των αμερικανικών και συμμαχικών αεροπορικών δυνάμεων».

Στις συνομιλίες, που έλαβαν χώρα στην πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν, Αρμπίλ, συμμετείχαν και υψηλόβαθμοι Κούρδοι αξιωματούχοι. Η πόλη έχει διατρέξει μεγάλο κίνδυνο στο παρελθόν, εξαιτίας της προέλασης των δυνάμεων του «Ισλαμικού Κράτους», και μάλιστα αυτός ήταν και ένας από τους λόγους που έκαναν τον πρόεδρο Ομπάμα να ανακοινώσει την έναρξη αεροπορικών επιχειρήσεων εναντίον στόχων των τζιχαντιστών.

Εκτοτε, συστάθηκε η διεθνής συμμαχία και πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα εναντίον τέτοιων στόχων. Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί στοχεύαν στο να βοηθήσουν τους Κούρδους Πεσμεργκά, που πολεμούσαν στο έδαφος. Περισσότερο από 1.200 Πεσμεργκά σκοτώθηκαν στα πεδία των μαχών. Ωστόσο, οι τζιχαντιστές πέρυσι κατέκτησαν μεγάλες κουρδικές εκτάσεις. Περισσότεροι από 3.500 Αμερικανοί σύμβουλοι και εκπαιδευτές, που αναπτύχθηκαν πέρυσι στο Ιράκ, είναι εγκατεστημένοι στο ιρακινό Κουρδιστάν.

Προχθές, Πέμπτη, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας επισκέφθηκε τη Βαγδάτη και είχε επαφές με υψηλόβαθμους Ιρακινούς αξιωματούχους, όπως τον πρωθυπουργό, Χάιντερ αλ Αμπαντί, και τον ομόλογό του, Χαλέντ αλ Ομπεϊντί.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos