Τουρκία: Χωρίς αυτοδυναμία το ΑΚΡ και στις εκλογές του Νοεμβρίου

26 Αυγούστου 2015 13:04

Νέα «ήττα» για το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις επικείμενες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου δείχνει δημοσκόπση, καθότι ως φαίνεται το ΑΚΡ δεν συγκεντρώνει τις απαραίτητες ψήφους που θα του εξασφαλίσουν την αυτοδυναμία.


Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Metropoll, το AKP συγκεντρώνει το 41,7% των ψήφων σε σχέση με το 40,9% των εκλογών της 7ης Ιουνίου. Ωστόσο, παρά την αύξηση του ποσοστού, δεν συγκεντρώνει την πλειοψηφία.
Όσο για τα υπόλοιπα κόμματα, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα συγκεντρώνει το 25,5%, το Εθνικιστικό Κόμμα (MHP) το 15,7% και το κουρδικό Κόμμα Ελευθερίας των Λαών (HDP) το 14,7%, καταγράφοντας άνοδο από τον Ιούνιο που συγκέντρωσε το 13,1%.
«Φαίνεται ότι και οι νέες πρόωρες εκλογές δεν θα αλλάξουν σημαντικά την πολιτική κατάσταση σε σχέση με τον Ιούνιο», ανέφερε ο πρόεδρος της Metropoll Οζέρ Σεντζέρ.
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το χρονικό διάστημα μεταξύ 14 - 16 Αυγούστου με δείγμα 2.520 πολιτών.
Ο πρόεδρος μίας άλλης εταιρείας δημοσκοπήσεων, της ANAR, επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει μεγάλη διαφοροποίηση στις αποφάσεις των ψηφοφόρων σε σύγκριση με τις εκλογές του Ιουνίου, παρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και την επιδείνωση της οικονομίας.
«Αυτό που λέω είναι ότι η τάση των ψηφοφόρων της 7ης Ιουνίου συνεχίζεται. Και δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή», τόνισε ο Ιμπραήμ Ουσλού σε συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα. Παράλληλα, υποστήριξε ότι το ΑΚΡ αυξάνει το ποσοστό του μόνο κατά 1-2 μονάδες, το οποίο βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους.
Μία ακόμη δημοσκόπηση που ήρθε στη δημοσιότητα χθες από την εταιρεία Gezici παρουσιάζει ανάλογη εικόνα. Το AKP συγκεντρώνει το 39.2 και τα CHP, MHP και HDP ποστοστά 26,4%, 16,2% και 14,1% αντιστοίχως.
Η εταιρεία Gezici ως εταιρεία που πρόσκειται στην αντιπολίτευση δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τη μεθοδολογία της, όταν τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο Samanyolu TV.
Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές της 7ης Ιουνίου το ΑΚΡ συγκέντρωσε το 40,6%, το CHP 15,1%, το ΜΗΡ 16,4% και το HDP και 12,9%. Με αυτά τα αποτελέσματα το Κόμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης -που ιδρύθηκε από τον Ερντογάν- έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για πρώτη φορά από το 2002, όταν ανήλθε για πρώτη φορά στην εξουσία. Ο αρχηγός του, Αχμέτ Νταβούτογλου, χθες πήρε την εντολή για σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης μέχρι της εκλογές, αφότου απέτυχαν οι συνομιλίες για κυβερνητικό συνασπισμό.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos