Υπερψηφίστηκε ο Πολ Ράιαν από την αμερικανική Βουλή

30 Οκτωβρίου 2015 12:11

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε χθες υπέρ της ανάληψης της προεδρίας του σώματος από τον Πολ Ράιαν, ο οποίος αντικαθιστά τον Τζον Μπένερ μετά την εξέγερση Συντηρητικών βουλευτών που τον υποχρέωσαν να υποβάλει την παραίτησή του. Ο Ράιαν επικράτησε με 236 ψήφους από τις συνολικά 247 ρεπουμπλικανικές, με αποτέλεσμα να εικάζεται ότι τον εγκατέλειψε μόνο μια μικρή μειοψηφία Συντηρητικών βουλευτών, από αυτούς που εξώθησαν τον Μπένερ σε πρόωρη συνταξιοδότηση.


Ο αντίπαλός του, Ντάνιελ Ουέμπστερ από τη Φλόριντα, έλαβε μόνο εννέα ψήφους, ενώ ο πρώην υπ. Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και ο βουλευτής Τζιμ Κούπερ από το Τενεσί από μία ψήφο.Ολα αυτά συνέβησαν μία ημέρα μετά το τραυματικό τρίτο ντιμπέιτ, που απέβη καταστροφικό για τον Τζεμπ Μπους. Η εμφάνισή του αναμένεται να προκαλέσει ερωτήματα για το κατά πόσον είναι από τα φαβορί. «Αν προσπάθησε να αναζωογονήσει την καμπάνια του και να ξαναγεμίσει τις βαλίτσες του, η αποψινή βραδιά δεν τον δικαίωσε», σχολίασε ο Φορντ Ο'Κόνελ, από τους επικοινωνιολόγους των Ρεπουμπλικανών. Ο επικεφαλής της εκστρατείας του πάντως επέμεινε ότι ο Μπους θα παραμείνει επί μακρόν στην κούρσα. Ο Μπους έφτασε στο Κολοράντο με στόχο να ηρεμήσει τους νευρικούς χρηματοδότες του, που βλέπουν τα ποσοστά αποδοχής του να κυμαίνονται σε μονοψήφια νούμερα. Οι ίδιοι άνθρωποι θα πρέπει να αισθάνθηκαν ιδιαίτερα αμήχανοι μετά την ήττα του Μπους στις φραστικές του αψιμαχίες με τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο και τον κυβερνήτη του Νιου Τζέρσεϊ Κρις Κρίστι, ενώ για μεγάλα διαστήματα εξαφανίστηκε από τις τηλεοπτικές οθόνες. «Είναι όλοι αυτοί οι χρηματοδότες που έχουν επενδύσει σε αυτόν», ανέφερε ο Κρεγκ Ρόμπινσον, πρώην πολιτικός διευθυντής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην Αϊόβα. «Κάποια στιγμή θα αποφασίσουν να βάλουν τα λεφτά τους σε άλλο άλογο».

 

Ο Μπους επιτέθηκε αρχικά στον Ρούμπιο, αμφισβητώντας την παρουσία του στη διάρκεια πολλών ψηφοφοριών στη Γερουσία. «Κάποιος σε έπεισε ότι αν μου επιτεθείς θα βοηθηθείς», ήταν η απάντηση του Ρούμπιο. Ο Μπους φάνηκε να ξαφνιάζεται και δεν αποκρίθηκε. «Επιτέθηκε στον Ρούμπιο με μαχαίρι κι εκείνος απάντησε με όπλο», ήταν το σχόλιο του Ο'Κόνελ. Την επόμενη ημέρα εξάλλου ο Ρούμπιο εξήρε τη θητεία του Μπους ως κυβερνήτη της Φλόριντα, με αποτέλεσμα ο δεύτερος να μοιάζει μικροπρεπής και μοχθηρός. «Δεν πιστεύω ότι ο τρόπος να κερδίσω είναι να αρχίσω να του επιτίθεμαι», δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNN.

Στη συνέχεια της τηλεμαχίας, η συζήτηση έφτασε στο φανταστικό φούτμπολ και ο Μπους είχε την ευκαιρία να επιδείξει την αίσθηση χιούμορ του. Ομως ο Κρίστι παρενέβη και είπε: «Πιστεύετε όντως ότι χρειάζεται κυβερνητική ανάμειξη στο φανταστικό φούτμπολ; Εχουμε, για ένα λεπτό, 19 τρισ. δολάρια χρέος. Ανθρώπους που είναι άνεργοι. Το "Ισλαμικό Κράτος" και η Αλ Κάιντα μας επιτίθενται. Κι εμείς μιλάμε για φανταστικό φούτμπολ;». Από τους 10 υποψήφιους για το χρίσμα, ο μοναδικός που μίλησε λιγότερο ήταν ο Ραντ Πολ, γερουσιαστής στο Κεντάκι, του οποίου η εκστρατεία κρέμεται από μια λεπτή κλωστή.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos