«Πύρρειος νίκη» για το Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία

21 Δεκεμβρίου 2015 14:20

Το κυβερνών συνηρητικό κόμμα της Ισπανίας κέρδισε μεν τις εκλογές της Κυριακής, αλλά έχασε την πλειοψηφία, ανοίγοντας έτσι μία περίοδο αβεβαιότητας για το μέλλον της ηγεσίας της χώρας.

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, μετά την καταμέτρηση του 100% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι έλαβε 28,72% των ψήφων και 123 έδρες, πολύ μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για την οποία απαιτουνται 176 έδρες, ενώ εξασφάλισε 63 έδρες λιγότερες σε σχέση με το 2011 και είχε το χειρότερο εκλογικό του αποτέλεσμα από το 1993.

 

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο κατέλαβε τη δεύτερη θέση μετά το Λαϊκό Κόμμα, εξασφάλισε 90 έδρες --20 λιγότερες απ'ό,τι στις προηγούμενες εκλογές του 2011--, και ποσοστό 22% των ψήφων, το οποίο αποτελεί το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα στην ιστορία του. Ακολουθούν το Podemos με 69 έδρες και οι Ciudadanos με 40 έδρες. Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες κυμάνθηκε στο 72% (3% περισσότερο από το 2011).

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός υποχρεώνεται να αρχίσει περίπλοκες διαπραγματεύσεις για να σχηματίσει μία σταθερή κυβέρνηση. Οπως δήλωσε ο κ. Ραχόι μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, η Ισπανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση η οποία θα στηριχθεί στη δουλειά που έγινε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP), του οποίου ηγείται.

"Θα χρειαστεί να μιλήσουμε πολύ, να έχουμε διάλογο και να καταλήξουμε σε συμφωνίες", είπε ο κ. Ραχόι απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του που είχαν συγκεντρωθεί έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός του στο κέντρο της Μαδρίτης. "Οφείλαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις" τα τέσσερα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσουμε την κρίση, αναγνώρισε επίσης, και "έκανα αυτό που πίστευα ότι ήταν προς το γενικό συμφέρον της Ισπανίας".

Η πολιτική της λιτότητας που ακολούθησε η κυβέρνησή του, όπως και ένα σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε όσον αφορά το κόμμα του ευνόησαν την ανάδειξη των δύο νέων κινημάτων του Podemos της ριζοσπαστικής αριστεράς και των φιλελεύθερων Ciudadanos, τα οποία εξασφάλισαν, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, αντίστοιχα 69 έδρες (20,6% των ψήφων) και 40 έδρες (14% των ψήφων).

Τσίπρας: Η λιτότητα ηττήθηκε

«Η λιτότητα ηττήθηκε πολιτικά και στην Ισπανία. Οι δυνάμεις που υπερασπίζονται την κοινωνία μπήκαν δυναμικά στο πολιτικό σκηνικό. Η προοπτική κυβέρνησης προοδευτικής πλειοψηφίας είναι πια ανοιχτή. Ο αγώνας μας δικαιώνεται. Η Ευρώπη αλλάζει!», ήταν το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα στον απόηχο του αποτελέσματος.

Ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε με τον επικεφαλής των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, και τον συνεχάρη για το εκλογικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συμφώνησαν ότι το αποτέλεσμα των ισπανικών εκλογών συνιστά πολιτική ήττα των δυνάμεων της λιτότητας, ενώ συζήτησαν και για την προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης προοδευτικής πλειοψηφίας.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos