Την πρώτη του επίσκεψη σε αμερικανικό μουσουλμανικό τέμενος, έξω από τη Βαλτιμόρη, πραγματοποίησε την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα,

05 Φεβρουαρίου 2016 09:39

Την πρώτη του επίσκεψη σε αμερικανικό μουσουλμανικό τέμενος, έξω από τη Βαλτιμόρη, πραγματοποίησε την Τετάρτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε μία προσπάθεια να διαλύσει τους φόβους και τις προκαταλήψεις των Αμερικανών που τείνουν να θεωρούν τρομοκράτες όλους τους μουσουλμάνους. Ταυτόχρονα, προσπάθησε να καθησυχάσει τους νεαρούς μουσουλμάνους των ΗΠΑ ότι έχουν μια θέση στο αμερικανικό έθνος.

Ο Ομπάμα ξεκίνησε την ομιλία του υπογραμμίζοντας ότι οι επιθέσεις εναντίον της μουσουλμανικής θρησκείας είναι, στην πραγματικότητα, επιθέσεις εναντίον όλων των θρησκειών. Ταυτόχρονα χαρακτήρισε «ασυγχώρητη πολιτική ρητορική» τις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί προσωρινής απαγόρευσης εισόδου των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ. «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η επίθεση εναντίον μιας θρησκείας είναι επίθεση εναντίον όλων των θρησκειών. Οταν μια θρησκευτική ομάδα βρίσκεται στο στόχαστρο, όλοι έχουμε την ευθύνη να μιλήσουμε», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος και προσέθεσε: «Σκεφτείτε την εκκλησία σας, τη συναγωγή σας ή τον ναό σας, και τότε ένα τέμενος σαν αυτό θα σας είναι πολύ οικείο», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, που, τηρώντας το τυπικό, έβγαλε τα παπούτσια του πριν εισέλθει στο τζαμί. Μικροί πρόσκοποι, μαθητές του σχολείου του τεμένους, αλλά και πλήθος παρευρισκομένων απήγγειλαν τον «Ορκο στη σημαία», ενώ ένας άνδρας και μια γυναίκα διαβάσαν αποσπάσματα από το Κοράνι που αναφέρονται στην ανεκτικότητα και τη συμμετοχή.

 

Στη συνέχεια, ο Μπαράκ Ομπάμα αναφέρθηκε στους βασικούς πυλώνες της μουσουλμανικής θρησκείας, αλλά και στην ιστορία των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι ο Τόμας Τζέφερσον έκανε ειδική μνεία στους μουσουλμάνους όταν μίλησε για το δικαίωμα στη θρησκευτική ελευθερία. «Οι αντίπαλοι του Τόμας Τζέφερσον προσπάθησαν να δημιουργήσουν προβλήματα λέγοντας ότι ήταν μουσουλμάνος. Αρα εγώ δεν είμαι ο πρώτος», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, βάζοντας τα γέλια, καθώς εδώ και πολλά χρόνια κατηγορείται σαν μουσουλμάνος, και προσέθεσε «έχω καλή παρέα».

Στη συνέχεια, ο Ομπάμα κάλεσε τους μουσουλμάνους στρατιωτικούς που κάθονταν στην πρώτη σειρά να σταθούν όρθιοι. Επίσης, ζήτησε και από την Ιμπτιχάτζ Μοχάμετ να σταθεί όρθια. Η νεαρή αθλήτρια, της αμερικανικής ομάδας ξιφασκίας, θα είναι η πρώτη Αμερικανή αθλήτρια που θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο φορώντας μουσουλμανική μαντίλα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Ισλαμικό Κράτος, τονίζοντας ότι πρόκειται για διεστραμμένη εκδοχή του Ισλάμ. Ταυτόχρονα, κάλεσε τους μουσουλμάνους να δείξουν ποιοι είναι και κατέληξε λέγοντας: «Για να χρησιμοποιήσω μια χριστιανική φράση: ας λάμψει το φως σας».

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos