Ο Ντόναλντ Τραμπ νικητής και στη Νεβάδα

24 Φεβρουαρίου 2016 10:02

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναδείχθηκε νικητής και στις προκριματικές εκλογές της Νεβάδα, πετυχαίνοντας την τρίτη συνεχόμενη νίκη του με την οποία ενίσχυσε την θέση του στις εκλογές για την ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για το προεδρικό χρίσμα.

Τα προκαταρτικά αποτελέσματα δίνουν μία άνετη νίκη στον Τραμπ, που φαίνεται να προηγείται των συνυποψηφίων του, εξασφαλίζοντας ποσοστό 42% των ψήφων, ενώ ο Τεντ Κρουζ και ο Μάρκο Ρούμπιο μάχονται ψήφο με ψήφο, για τη δεύτερη θέση.

 

Η προσέλευση στη Νεβάδα ήταν υψηλή σε σύγκριση με τις προηγούμενες προκριματικές. Ο Τράμπ θεωρήθηκε ως φαβορί, αλλά η νίκη του εξακολουθεί να λειτουργεί ως ένα πλήγμα για τους κύριουτς ανταγωνιστές του, τους γερουσιαστές Τεντ Κρουζ του Τέξας και Μάρκο Ρούμπιο της Φλόριντα, οι οποίοι πρέπει τώρα να προσπαθήσουν να σπάσουν το σερί του Τραμπ στις μεγαλύτερες πολιτείες που ψηφίζουν κατά τις προσεχείς εβδομάδες.

Το ρεύμα υπέρ του λαϊκιστή Τραμπ, που ξιφουλκεί λάβρος εναντίον μεταναστών, μουσουλμάνων, Μεξικάνων, φεμινιστριών και μύριων άλλων «εχθρών», ήταν πρόδηλο στην τελική προεκλογική του συγκέντρωση, στο Λας Βέγκας, το βράδυ της Δευτέρας. Περίπου 6.000 ενθουσιώδεις οπαδοί του δημιούργησαν πανδαιμόνιο, αποθεώνοντας το πολιτικό τους είδωλο, που δεν διέψευσε τη φήμη του, υιοθετώντας το γνώριμο, εμπρηστικά αντισυμβατικό του ύφος. Σε μια αποστροφή της ομιλίας του δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Τεντ Κρουζ «άρρωστο», για να προσθέσει: «Κάτι δεν πάει καλά με αυτόν τον τύπο».

Κοινή είναι η αίσθηση των πολιτικών παρατηρητών στις ΗΠΑ ότι ο πληθωρισμός των υποψηφίων στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα λειτουργεί υπέρ του Τραμπ, καθώς δεν επιτρέπει την ανάδειξη ενός σοβαρού αντίπαλου με προοπτικές νίκης. Στις γραμμές του κατεστημένου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος υπάρχει η αίσθηση ότι ο χρόνος πιέζει ενόψει της λεγόμενης «σούπερ Τρίτης» την 1η Μαρτίου, ημερομηνία κατά την οποία διεξάγονται ταυτόχρονα προκριματικές εκλογές σε πολλές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένου και του πολυπληθούς Τέξας. Αν ο Τραμπ καταφέρει να περάσει νικητής και αυτόν τον κάβο, τότε θα έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα για την κατάκτηση του προεδρικού χρίσματος.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos