Πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία - Μετά την αναμενόμενη αποτυχία και της δεύτερης προσπάθειας

05 Μαρτίου 2016 17:19

Μετά την αναμενόμενη αποτυχία και της δεύτερης προσπάθειας του επικεφαλής των σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσες, να αποσπάσει ψήφο εμπιστοσύνης στην ισπανική βουλή, χθες το βράδυ, το ερώτημα είναι τι μπορούσε να άρει το πολιτικό αδιέξοδο προκειμένου να αποφευχθούν οι νέες εκλογές.


Για το αριστερό Podemos, ο καταλύτης θα ήταν να υπερβεί ο Σάντσες την απέχθειά του προς την καταλανική αυτονομία και να δεχθεί την κοινοβουλευτική υποστήριξη Καταλανών αυτονομιστών, ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση σοσιαλιστών-Podemos.

 

Για τη Δεξιά, η κίνηση που θα ανακάτευε την τράπουλα δεν είναι άλλη από την αποχώρηση του Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος επιμένει να κατέλθει επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος και στις πιθανές πρόωρες εκλογές, παρά τα καταστροφικά εκλογικά αποτελέσματα του Δεκεμβρίου.

Αναλύοντας στην εφημερίδα «Ελ Παΐς» τους λόγους για τους οποίους ο Ραχόι πρέπει να αποχωρήσει, ο Ρουβέν Αμόν περιέγραψε τον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος ως παράγοντα που μπλοκάρει τις εξελίξεις. «Η έμφαση με την οποία ο Αλμπέρ Ριβέρα (σ.σ. ο επικεφαλής του φιλελεύθερου κόμματος Ciudadanos) αμφισβήτησε την καταλληλότητα του Ραχόι ως συνομιλητή με τον οποίο θα μπορούσε να προχωρήσει σε κυβερνητική συνεργασία, απομονώνει αναπόφευκτα τον επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος. Θα μπορούσε ο Ριβέρα να διαπραγματευθεί με το κόμμα, όχι όμως με τον Ραχόι» σημειώνει ο Αμόν.

Δεύτερον, ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο Ραχόι έχει θεσμικό καθήκον να εμποδίσει την παράταση της ακυβερνησίας και άρα «να αναγνωρίσει τον εαυτό του ως πρόβλημα». Πίσω από την επιχειρηματολογία αυτή, βρίσκεται η επιθυμία για συνασπισμό Σοσιαλιστών, Λαϊκού Κόμματος και Ciudadanos, την οποία όμως ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών έχει απορρίψει. Το επιχείρημα είναι ότι αν ο Σάντσες δει τον Ραχόι να αντικαθίσταται από νέο και άφθαρτο ηγέτη, ίσως το ξανασκεφτεί.

Ως τρίτο λόγο που επιτάσσει την αναχώρηση του Ραχόι, ο Ισπανός αναλυτής αναφέρει τα σκάνδαλα διαφθοράς τα οποία έχουν φθάσει μέχρι του σημείου να ερευνά η ισπανική δικαιοσύνη το Λαϊκό Κόμμα ως εγκληματική οργάνωση. Οπως είπε από το βήμα της βουλής, ο Ριβέρα «αν δεν μπορεί να καθαρίσει το κόμμα του, δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός της Ισπανίας». Τέταρτος λόγος είναι η υγεία του Λαϊκού Κόμματος, που υποφέρει όσο το μέλλον του ταυτίζεται με το μέλλον του Ραχόι. Πέμπτος λόγος, ο «πάγκος». «Το Λαϊκό Κόμμα έχει εναλλακτικές» υποστηρίζει ο Ισπανός αναλυτής. «Η μακροβιότητα του Ραχόι έχει βοηθήσει να υπάρξει ηλικιακή ανανέωση, και μια νέα γενιά υποψηφίων που δεν σχετίζονται με τα διπλά λογιστικά βιβλία του πρώην ταμία Μπάρθενας». Εκτος λόγος, η πτώση της δημοτικότητας του Ραχόι ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών του, εκ των οποίων μόλις οι μισοί τον θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό. «Το Ciudadanos δεν θα έφθανε εκεί που έφθασε αν δεν υπήρχαν τόσοι απογοητευμένοι ψηφοφόροι του Λαϊκού Κόμματος», τονίζει.

Τη Δευτέρα νέος γύρος

Στους κόλπους του κόμματος γίνονται εκκλήσεις για εσωκομματική δημοκρατία και συνέδριο, αλλά δεν είναι σαφές αν ο Ραχόι θα το επιτρέψει και αν ο χρόνος μέχρι τις εκλογές θα είναι αρκετός. Τα κόμματα θα ξεκινήσουν νέο γύρο διαπραγματεύσεων από τη Δευτέρα, ενώ το ύστατο περιθώριο συμφωνίας είναι η 2α Μαΐου. Αν το αδιέξοδο συνεχιστεί, η πιθανότερη ημερομηνία εκλογών είναι η 26η Ιουνίου. Το ποιος θα είναι ώς τότε επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος μένει να αποδειχθεί.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos