Ο Κάμερον παραδέχτηκε οφέλη από παναμέζικη offshore

09 Απριλίου 2016 14:14

Χρειάστηκαν τρεις ημέρες χρονοτριβών και τέσσερις αλλεπάλληλες, χλιαρές ανακοινώσεις της Ντάουνινγκ Στριτ για να παραδεχτεί ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ότι επωφελήθηκε» από την offshore εταιρεία που διατηρούσε στον Παναμά ο πατέρας του - αποκάλυψη μεταξύ των χιλιάδων που έφεραν στο φως της δημοσιότητας τα Panama Papers.


Η παραδοχή που προκαλεί τριγμούς στη Βρετανία και καταφέρει σοβαρό πλήγμα στον Κάμερον, δύο και κάτι μήνες πριν από το δημοψήφισμα για το Brexit, έγινε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε αποκλειστικά γι' αυτό το θέμα στο ITV News, κατά την οποία είπε ότι αυτός και η σύζυγός του Σαμάνθα είχαν μετοχές στην εταιρεία μέχρι το 2010, όταν τις πούλησαν για περίπου 37.000 ευρώ, τονίζοντας ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει και ότι έχει καταβάλει όλους τους φόρους. «Η Σαμάνθα κι εγώ είχαμε έναν κοινό λογαριασμό και είχαμε 5.000 μετοχές στην Blairmore, τις οποίες πουλήσαμε τον Ιανουάριο του 2010 και άξιζαν περίπου 37.000 ευρώ. Εχω πληρώσει τον φόρο εισοδήματος επί των μερισμάτων, αλλά υπήρχε κέρδος το οποίο ήταν μικρότερο από το ποσό που επιβάλλεται φόρος κεφαλαιακών κερδών και έτσι δεν πλήρωσα τον τελευταίο».

Παραδέχτηκε, επίσης, ότι δεν γνωρίζει αν το ποσό των 300.000 λιρών που κληρονόμησε από τον πατέρα του έχει φοροαπαλλαγές, επειδή προέρχεται από εταιρεία με έδρα τον φορολογικό παράδεισο Τζέρσεϊ, νησί στο στενό της Μάγχης.

Ωστόσο όταν ξέσπασε το σκάνδαλο από τις αποκαλύψεις η Ντάουνινγκ Στριτ άλλα έλεγε. Αρχικά υποστήριξε πως η offshore ήταν «προσωπικό ζήτημα», στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, όταν κανείς δεν πείστηκε ότι πρόκειται περί... προσωπικού ζητήματος, είπε ότι «δεν υπάρχουν μετοχές, δεν υπάρχουν offshore trusts, δεν υπάρχουν offshore επενδύσεις».

Κι όταν μεγάλη μερίδα του Τύπου παρατηρούσε ότι η απάντηση δεν κάλυπτε το ερώτημα αν είχε επωφεληθεί αυτός ή η οικογένειά του από την εταιρεία, η Ντάουνινγκ Στριτ διευκρίνισε πως «ο πρωθυπουργός, η σύζυγος και τα παιδιά του δεν επωφελούνται τώρα ή μπορούν να επωφεληθούν στο μέλλον από οποιεσδήποτε offshore επενδύσεις».

Χαρακτηρίζοντας τη συνέντευξη Κάμερον ως την πέμπτη κατά σειρά «απόπειρα» να δοθούν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό, η εφημερίδα Guardian αλλά και άλλα Μέσα στη χώρα τον επικρίνουν έντονα για τη στάση που τήρησε τις πρώτες μέρες μετά τις αποκαλύψεις.

Οι Εργατικοί
Στην αντεπίθεση πέρασε και το Εργατικό Κόμμα, με τον βουλευτή Τζον Μαν, ο οποίος είναι και μέλος της εξεταστικής Επιτροπής Οικονομικών, να δηλώνει ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί, υποστηρίζοντας ότι ο Κάμερον «συγκάλυψε τα γεγονότα και παραπλάνησε τον κόσμο».

Γνωστοί πάντως για την αγάπη τους στα στοιχήματα, οι Αγγλοι μπορούν πλέον να τζογάρουν για το πολιτικό μέλλον του Κάμερον, αφού η στοιχηματική εταιρεία Paddy Power Betfair προσφέρει απόδοση 20:1 ότι ο επόμενος που θα παραιτηθεί θα είναι ο Ντέιβιντ Κάμερον (έχει ήδη παραιτηθεί ο Ισλανδός πρωθυπουργός).

Panama Papers
Τα απόνερα του σκανδάλου

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, πάντως, δεν είναι ο μόνος πολιτικός ηγέτης που δέχεται πιέσεις από τις αποκαλύψεις των Panama Papers.

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, ύστερα από αίτημα της Εισαγγελίας για διεξαγωγή έρευνας, η οποία αποσκοπεί κυρίως στο να αποσαφηνιστεί αν ο Μάκρι, ο οποίος εξελέγη τον περσινό Νοέμβριο, όφειλε να αναφέρει στη δήλωση των περιουσιακών του στοιχείων ότι το όνομά του βρισκόταν στο οργανόγραμμα δύο υπεράκτιων εταιρειών.

Το όνομα του προέδρου της Αργεντινής εμφανίζεται σε δύο offshore εταιρείες, τη Fleg Trading Ltd στις Μπαχάμες, η οποία υπήρχε από το 1998 έως το 2008, και την Kagemusha SA στον Παναμά, η οποία ιδρύθηκε το 1981. «Είμαι καθαρός, σέβομαι τον νόμο. Δεν έχω τίποτα να κρύψω», σημείωσε ο Μαουρίσιο Μάκρι.

Δηλώσεις
Εν μέσω του «σεισμού» που έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις των Panama Papers, ο υπουργός Οικονομικών της Ελβετίας, Ουέλι Μάουρερ, υπεραμύνθηκε της χρήσης των offshore από τους οικονομικά ισχυρούς, προκειμένου να μειωθεί η φορολογική τους επιβάρυνση.

«Οφείλεις να δημιουργείς αυτές τις ευκαιρίες. Οι πλούσιοι πληρώνουν πολύ περισσότερο φόρο από εμένα», δήλωσε. Ωστόσο την άποψη του Ουέλι Μάουρερ δεν συμμερίζεται ο επικεφαλής της αρμόδιας χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής Αρχής της Ελβετίας, Μαρκ Μπράνσον, ο οποίος δήλωσε την Πέμπτη ότι οι τράπεζες της χώρας πρέπει να πατάξουν το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Εξάλλου, στο άτυπο Ecofin, στις 22 Απριλίου, θα συζητηθούν οι πολύκροτες αποκαλύψεις των Panama Papers.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με την οποία ζητά μια επισκόπηση των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει έως σήμερα η Επιτροπή για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos