Δεν εμπιστεύονται τις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι

09 Ιουνίου 2016 10:04

Η άνοδος των εθνικιστικών και ευρωσκεπτικιστικών κινημάτων σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο, το επαπειλούμενο Brexit, η διαρκής κόντρα ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και Νότο, η «ανταρσία» των ανατολικών χωρών, όλα όσα ταλανίζουν την ΕΕ το τελευταίο διάστημα έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τη δυσπιστία των πολιτών απέναντι στις Βρυξέλλες και τους κοινούς ευρωπαϊκούς θεσμούς.


Η εικόνα που καταγράφεται στην τελευταία έκθεση του Pew Research Center καταδεικνύει ακριβώς αυτήν τη δυσπιστία, καθώς μόλις το 51% των Ευρωπαίων έχουν θετική άποψη για την ΕΕ, ενώ σε μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία, τα ποσοστά έχουν πέσει κάτω του 50%. Συγκεκριμένα, υπήρξε διψήφια πτώση των ποσοστών ικανοποίησης με την ΕΕ την τελευταία διετία στη Γαλλία (17%) και την Ισπανία (16%), ενώ επίσης σημαντική ήταν η μείωση στη Γερμανία (8%), τη Μεγάλη Βρετανία (7%) και την Ιταλία (6%).

Πριν από μερικά χρόνια, οι ευρωσκεπτικιστές ήταν περιθωριοποιημένοι «γραφικοί», σήμερα εισβάλλουν δυναμικά στην πολιτική σκηνή των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών και αμφισβητούν τους χειρισμούς της ΕΕ. Ενδιαφέρουσα διαπίστωση της έρευνας είναι πως ο ευρωσκεπτικισμός δεν έχει συγκεκριμένη κομματική ταυτότητα. Σε άλλες χώρες έχει αριστερό πρόσημο, σε άλλες δεξιό. Ετσι, σε χώρες όπως η Βρετανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Γερμανία ή η Πολωνία, όσοι τοποθετούνται στα αριστερά κλίνουν σε θετική άποψη για την ΕΕ.

Αντιθέτως, στην Ελλάδα, τη Σουηδία και την Ισπανία, προς θετική άποψη στην ΕΕ κλίνουν όσοι δηλώνουν μετριοπαθείς ή τοποθετούνται στα δεξιά. Αφορμές για τη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων απέναντι στην ΕΕ έχουν δοθεί: από τη μια η οικονομική κρίση, από την οποία ακόμη δεν έχει συνέλθει η Ευρώπη, από την άλλη το Προσφυγικό, το οποίο έχει διχάσει εκ νέου τα κράτη-μέλη. Οι χώρες που έχουν σηκώσει το βάρος είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, είναι αρνητικές προς την ΕΕ. Για παράδειγμα, η υποστήριξη από την Ελλάδα είναι μόλις στο 27%, στο 38% από τη Γαλλία και το 47% στην Ισπανία. Σε ό,τι αφορά ειδικά τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την ΕΕ, τα ποσοστά είναι ενδεικτικά: το 94% των Ελλήνων είναι δυσαρεστημένοι, το 88% των Σουηδών και το 77% των Ιταλών.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ικανοποίησης με την ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική καταγράφεται στην Ολλανδία, και αυτό δεν ξεπερνά το 31%. Η οικονομική κρίση είναι ένα ακόμη μεγάλο κεφάλαιο. Το 92% των Ελλήνων δεν εγκρίνει τον τρόπο που τη διαχειρίστηκαν οι Βρυξέλλες και το ίδιο ισχύει για το 68% των Ιταλών, το 65% των Ισπανών και το 66% των Γάλλων. Δυσαρέσκεια για το ίδιο θέμα εκφράζεται και στην Ισπανία (59%) και τη Μεγάλη Βρετανία (55%). Πιο ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι Γερμανοί με 47% - κάτι που μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη. Εξάλλου, το 42% των πολιτών επιθυμεί την επιστροφή εξουσιών στις εθνικές κυβερνήσεις. Οι νέοι, πάντως, είναι πιο θετικοί απέναντι στην ΕΕ. Στην Ελλάδα, το 37% της ηλικιακής ομάδας 18-24 έχει θετική γνώμη, έναντι του 25% για τους ηλικίας 35-49 και 24% για τους μεγαλύτερους των 50.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos