Παραίτηση - βόμβα για τις ευρωτουρκικές σχέσεις

15 Ιουνίου 2016 11:42

Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνουν οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη, καθώς πέραν της έντασης που έχουν προκαλέσει τα ανοιχτά θέματα της συμφωνίας για το Προσφυγικό (βίζα, αντιτρομοκρατικός νόμος κ.λπ.) και της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Γερμανία, χθες ήρθε και η παραίτηση του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αγκυρα.


Ο Γερμανός διπλωμάτης της ΕΕ, Χάνσγιεργκ Χάμπερ, παραιτήθηκε χωρίς να δοθεί κάποιος επίσημος λόγος από την ευρωπαϊκή πλευρά, όμως η τουρκική πλευρά επέλεξε να συνδέσει την εξέλιξη αυτή με το όλο κλίμα που επικρατεί με αφορμή τη συμφωνία για το Προσφυγικό.

Πιο συγκεκριμένα, μετά την παραίτηση Χάμπερ, ο αρμόδιος για θέματα της ΕΕ Τούρκος υπουργός Ομέρ Τσελίκ έσπευσε να δηλώσει σχολιάζοντας την εξέλιξη: «Υπάρχουν δύο κανόνες που κάθε διπλωμάτης οφείλει να γνωρίζει. Ο πρώτος είναι να σέβεται τις αξίες της χώρας στην οποία βρίσκεται και ο δεύτερος, να σέβεται τον πρόεδρό της. Ο πρέσβης παραβίασε και τις δύο αυτές αρχές».

Η αντίδραση
Η δήλωση αυτή καταδεικνύει ότι η τουρκική πλευρά είχε πάρει εξαιρετικά σοβαρά μια δημόσια δήλωση του Χάμπερ πριν από περίπου έναν μήνα, στην οποία ο διπλωμάτης σχολίαζε τη συμφωνία για το Προσφυγικό και συγκεκριμένα το σκέλος της για την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να επισκέπτονται την ΕΕ. Τότε ο Χάμπερ είχε δηλώσει: «Στη Γερμανία έχουμε ένα γνωμικό. ?Ξεκίνα σαν Τούρκος και τέλειωσε σαν Γερμανός?. Στην περίπτωση αυτή όμως συνέβη το αντίθετο. Ξεκινήσαμε σαν Γερμανοί και τελειώσαμε σαν Τούρκοι».

Ο Γερμανός διπλωμάτης της ΕΕ, Χάνσγιεργκ Χάμπερ, παραιτήθηκε χωρίς να δοθεί κάποιος επίσημος λόγος από την ευρωπαϊκή πλευρά, όμως η τουρκική πλευρά επέλεξε να συνδέσει την εξέλιξη αυτή με το όλο κλίμα που επικρατεί με αφορμή τη συμφωνία για το προσφυγικό
Ο Γερμανός διπλωμάτης της ΕΕ, Χάνσγιεργκ Χάμπερ, παραιτήθηκε χωρίς να δοθεί κάποιος επίσημος λόγος από την ευρωπαϊκή πλευρά, όμως η τουρκική πλευρά επέλεξε να συνδέσει την εξέλιξη αυτή με το όλο κλίμα

Η μόνη αναφορά από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενωσης στο θέμα έγινε από την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, η οποία ανέφερε ότι «ο αντικαταστάτης του θα αναλάβει καθήκοντα το συντομότερο δυνατό» και πως «εμείς ως ΕΕ συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με την Τουρκία, η Τουρκία είναι ένας στρατηγικός εταίρος και υποψήφιο μέλος». Παρά τον συναινετικό τόνο από ευρωπαϊκής πλευράς, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αποφάσισε από την πλευρά του να τραβήξει λίγο περισσότερο το σχοινί, δηλώνοντας χθες πως η χώρα του δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο, όπως της ζητείται από την ΕΕ ως προαπαιτούμενο για την κατάργηση της βίζας. Μάλιστα τόνισε ότι αυτό δεν θα συμβεί ακόμη και αν η συμφωνία για τη βίζα καταρρεύσει εντελώς.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Διεξάγουμε έναν απηνή αγώνα για την ενότητα και την επιβίωση της χώρας μας και υπό τις παρούσες συνθήκες δεν γίνεται να υπάρξει αλλαγή στους αντιτρομοκρατικούς νόμους».

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η ημερομηνία που αρχικά είχε οριστεί για την κατάργηση της βίζας για όσους Τούρκους θέλουν να ταξιδέψουν εντός Σένγκεν ήταν αυτή της 1ης Ιουλίου. Φυσικά όλες οι πλευρές έχουν πλέον αποδεχθεί ότι αυτό δεν είναι εφικτό και ότι το νωρίτερο που αυτό μπορεί να επιτευχθεί είναι το φθινόπωρο.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos