Η πρώτη σύγκρουση Μέι - Μέρκελ

13 Ιουλίου 2016 16:51

Θα μπορούσαν να αναπτύξουν μια πολύ καλή σχέση αλληλοκατανόησης και συνεργασίας, ως δύο δυναμικές γυναίκες, που τις συνδέουν πολλά. Ωστόσο η Ανγκελα Μέρκελ και η Τερέζα Μέι θα βρεθούν αντιμέτωπες με το... καλημέρα, στην «αρένα» των διαπραγματεύσεων για το Brexit.


Η Γερμανίδα καγκελάριος προειδοποίησε, άλλωστε, ότι «δεν πρόκειται να είναι εύκολες» και επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η Βρετανία δεν θα έχει την πολυτέλεια να επιλέξει τα οφέλη της συμμετοχής στην ΕΕ χωρίς τα βάρη που τη συνοδεύουν.

Μάλιστα, η Μέρκελ ήταν ακόμη πιο σαφής, εν όψει της ανάληψης των πρωθυπουργικών καθηκόντων από τη Μέι, αναφερόμενη πολύ συγκεκριμένα στην κοινή αγορά, στην οποία η Βρετανία θέλει διακαώς να παραμείνει και που θα αποτελέσει βασική επιδίωξη της διαδόχου του Ντέιβιντ Κάμερον. «Για παράδειγμα, όποιος θέλει να έχει ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, θα πρέπει να δεχτεί και όλες τις στοιχειώδεις ελευθερίες που αυτή συνεπάγεται, συμπεριλαμβανομένης της ελεύθερη μετακίνησης ανθρώπινου δυναμικού», δήλωσε η Μέρκελ ενώπιον γερμανικού ακροατηρίου.

Εδωσε το στίγμα
Η τοποθέτηση της καγκελαρίου έδωσε το στίγμα των διαπραγματεύσεων και μάλιστα αναφερόμενη στον πυρήνα των συνομιλιών που θα ξεκινήσουν αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία «διαζυγίου» ΕΕ-Βρετανίας. Η πρόσβαση στην κοινή αγορά είναι το ζητούμενο, αλλά η καμπάνια υπέρ της εξόδου από την ΕΕ είχε βασιστεί σε σημαντικό βαθμό στον περιορισμό της ελεύθερης μετακίνησης Ευρωπαίων προς τη Γηραιά Αλβιώνα.

Η νέα «Σιδηρά κυρία» της Βρετανίας, λοιπόν, θα πρέπει να χειριστεί τη Γερμανίδα καγκελάριο και να βρει τρόπο να μετριάσει τις αντιστάσεις της. Η αποστολή αυτή θα είναι δύσκολη, καθώς η Μέρκελ φαίνεται ότι ανακτά τη δυναμική της στο εσωτερικό της Γερμανίας, με τη δημοφιλία της να αυξάνεται και την επιρροή της εντός του κόμματος να επιστρέφει στα επίπεδα προ της προσφυγικής κρίσης. Αυτό σημαίνει ότι η Μέρκελ νιώθει και πάλι ισχυρή και άρα θα είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθεί από τις απόψεις της, όπως συνέβαινε άλλωστε και στο παρελθόν.
Επιπλέον, η Γερμανίδα καγκελάριος είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει τις διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο ως παράδειγμα προς αποφυγήν για όποιο άλλο κράτος μέλος της ΕΕ φλερτάρει με την ιδέα της αποχώρησης.

Οι σχέσεις με Ολάντ
Ταυτόχρονα, η Μέι θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη γαλλική ηγεσία, η οποία στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει υιοθετήσει ακόμη πιο σκληρή στάση από τη γερμανική. Τόσο ο Φρανσουά Ολάντ όσο και ο Μανουέλ Βαλς έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούν ένα «βελούδινο διαζύγιο» με το Λονδίνο, ενώ είναι κοινό μυστικό ότι το Παρίσι θα ήθελε να υποκαταστήσει τη βρετανική πρωτεύουσα ως χρηματοοικονομικό κέντρο της ΕΕ. Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε γνωριστεί με τον Γάλλο -πλέον- ομόλογό της, όταν εκείνος ήταν υπουργός Εσωτερικών και προσπαθούσαν να συνεργαστούν στην εξεύρεση μιας λύσης για τις χιλιάδες μεταναστών που βρίσκονται στο Καλαί.

Κάποιες πηγές ανέφεραν ότι οι δυο τους «τρέφουν μεγάλο σεβασμό ο ένας για τον άλλο» ενώ άλλοι, καλύτεροι γνώστες των ευρωπαϊκών υποθέσεων, δεν έδειχναν να υπάρχει ιδιαίτερη σχέση της Μέι ούτε με τον πρωθυπουργό ούτε με άλλους παράγοντες της γαλλικής πολιτικής σκηνής. Αυτό είναι ίσως και το μεγαλύτερο έλλειμμα της Μέι: ότι δεν είναι γνωστή σε ευρωπαϊκό επίπεδο ούτε είχε κάποια επαφή με τους «πρωταγωνιστές», όπως ο Ολάντ και η Μέρκελ.

Η άποψη που επικρατεί γενικότερα για εκείνη, ως υπουργό Εσωτερικών της Βρετανίας, είναι ότι είχε πολύ σκληρή στάση στο θέμα της μετανάστευσης, κάτι που αυτομάτως τη βάζει στην απέναντι γωνία από τον Γάλλο πρόεδρο και κυρίως τη Γερμανίδα καγκελάριο.

ΚΟΙΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Οσο κι αν η Ανγκελα Μέρκελ εμφανίζεται σκληρή απέναντι στη Βρετανία, είναι βέβαιο ότι η Τερέζα Μέι θα προσπαθήσει εκείνη πρώτη την προσέγγιση. Οχι μόνο επειδή είναι η αδιαμφισβήτητη πρωταγωνίστρια στην ΕΕ και μπορεί να δώσει τον τόνο για τις διαπραγματεύσεις του Brexit και στις υπόλοιπες χώρες, αρχής γενομένης με τη Γαλλία, αλλά εξαιτίας των κοινών χαρακτηριστικών που έχουν οι δυο τους.

Η αλήθεια είναι ότι το παρελθόν τους και η πορεία τους μοιάζουν πολύ. Βρίσκονται περίπου στην ίδια ηλικία, καθώς αμφότερες γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1950, ενώ μεγάλωσαν μακριά από μεγάλα αστικά κέντρα. Και οι δύο είναι κόρες προτεσταντών παστόρων, κάτι που σαφέστατα επηρέασε το σύστημα αξιών τους και τον τρόπο σκέψης τους. Μάλιστα, προτού ασχοληθούν με την πολιτική, πήγαιναν κάθε Κυριακή στην εκκλησία.

Ιδεολογικά βρίσκονται αρκετά κοντά και, όπως γράφουν οι «Financial Times», «το βασικό χαρακτηριστικό και των δύο είναι ο πραγματισμός. Το γεγονός ότι δεν έχουν ιδεολογικές παρωπίδες και διαθέτουν και μια σκληρή πλευρά που απαιτείται στη συγκεκριμένη δουλειά». Τόσο η Ανγκελα Μέρκελ όσο και η Τερέζα Μέι είναι παντρεμένες, αλλά δεν έχουν αποκτήσει δικά τους παιδιά. Παρ' όλα αυτά, τους αρέσει να περνούν τον ελεύθερό τους χρόνο με τους συζύγους τους και αγαπούν τη μαγειρική. Η διαφορά είναι ότι η μεν Γερμανίδα καγκελάριος έχει αδυναμία στα γλυκά και γνωρίζει πολλές συνταγές παρασκευής τους, ενώ η Μέι τα αποφεύγει αναγκαστικά καθώς πάσχει από διαβήτη και είναι υποχρεωμένη να προσέχει το βάρος της και τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων. Η μεγαλύτερη ομοιότητά τους είναι και η πιο προφανής. Αμφότερες κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή της ιεραρχίας σε συντηρητικά, ανδροκρατούμενα κόμματα.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos