Μαζική διαδήλωση της αντιπολίτευσης κατά Μαδούρο

02 Σεπτεμβρίου 2016 12:49

Εκατοντάδες χιλιάδες οπαδοί της αντιπολίτευσης κατέκλυσαν χθες το κέντρο της πρωτεύουσας, Καράκας, απαιτώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα της καθαίρεσης του προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο. Ντυμένοι στα λευκά και φωνάζοντας «αυτή η κυβέρνηση θα πέσει», οι διαδηλωτές εξέφρασαν την οργή τους για τις επιπτώσεις της δεινής οικονομικής κρίσης και για την ανικανότητα της κυβέρνησης να την αντιμετωπίσει.

Εκατοντάδες αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα, σε μια προσπάθεια αποφυγής συγκρούσεων μεταξύ οπαδών της αντιπολίτευσης και υποστηρικτών του προέδρου Μαδούρο, οι οποίοι πραγματοποιούσαν την ίδια ώρα φιλο-κυβερνητική διαδήλωση, με στόχο τη στήριξη της «σοσιαλιστικής επανάστασης».

Οι οπαδοί του Μαδούρο, συγκεντρωμένοι στην πλατεία Μπολιβάρ του Καράκας, φορώντας κόκκινες μπλούζες και καπέλα, είχαν ως κεντρικό τους σύνθημα: «Ο λαός είναι μαζί σου».

Ο Ντιέγκο Μόγια-Κάμπος, αναλυτής της εταιρείας συμβούλων IHS, λέει: «Η διαδήλωση και πορεία της αντιπολίτευσης αποτελεί μέσον υπολογισμού της ικανότητάς της να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους. Ενδεχόμενη μικρή προσέλευση διαδηλωτών θα αποθάρρυνε τους αντιπάλους του καθεστώτος».

«Ειρηνική πορεία»

Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου κόμματος MUD, Χεσούς Τορεάλμπα, δεσμεύθηκε ότι οι διαδηλωτές θα αντιταχθούν «στη στρατηγική εκφοβισμού, εκβιασμού και τρομοκρατίας» της κυβέρνησης, με την ειρηνική τους πορεία. «Η πορεία μας δεν θα πετάξει ούτε μία πέτρα, δεν θα σπάσει ούτε ένα μπουκάλι, ενώ ούτε ένας διαδηλωτής μας δεν θα φορά κουκούλα. Το μόνο που θα δείτε είναι δημοκρατικούς πολίτες να διεκδικούν τα δίκαιά τους», είπε ο κ. Τορεάλμπα, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο στενός συνεργάτης του προέδρου Μαδούρο και πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου, Διοσδάδο Καμπέγιο, προειδοποίησε, όμως, χθες ότι οι κρατικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα τους διαδηλωτές. «Μην μας προκαλείτε. Είμαστε έτοιμοι να αποκλείσουμε το Καράκας, έτσι ώστε κανείς από εσάς να μην μπορεί να φύγει», είπε ο κ. Καμπέγιο.

Ο 53χρονος πρόεδρος Μαδούρο είπε χθες ότι η διαδήλωση αποτελεί «προπέτασμα στρατιωτικού πραξικοπήματος», όπως αυτό που αντιμετώπισε επιτυχώς το 2002 ο προκάτοχος και μέντορας του Μαδούρο, Ούγκο Τσάβες. «Είμαι έτοιμος για όλα. Δεν θα επιτρέψουμε την πραγματοποίηση πραξικοπήματος», είπε ο πρόεδρος Μαδούρο.

Χθες το απόγευμα, ο πρόεδρος Μαδούρο εμφανίσθηκε στη σκηνή της φιλοκυβερνητικής διαδήλωσης στην πλατεία Μπολιβάρ, όπου τραγούδησε και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό στους οπαδούς του, χωρίς να παραλείψει να λοιδορήσει την ηγεσία της αντιπολίτευσης, τα μέλη της οποίας αποκάλεσε «εύπορη ελίτ, αποφασισμένη να ελέγξει και πάλι τον ορυκτό πλούτο της Βενεζουέλας».

Το 2014, περισσότεροι από 40 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος Μαδούρο. Την οργή των πολιτών τροφοφοδοτούν οι μεγάλες ελλείψεις σε βασικά αγαθά και ο αχαλίνωτος πληθωρισμός, που αναμένεται να ξεπεράσει το 720% το 2016.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos