Κοινό μήνυμα για διατήρηση αξιών και ιδεών από Ομπάμα-Μέρκελ

18 Νοεμβρίου 2016 12:03

Παραδίδοντας στην καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ τον ρόλο της ηγέτιδος του ελεύθερου κόσμου μετά την εκλογική νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε την Ε.Ε. ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στον κόσμο και απηύθυνε έκκληση για υπεράσπιση της δημοκρατίας.


«Μην παίρνετε ως δεδομένο τον τρόπο ζωής μας», προειδοποίησε σε μια έμμεση αναφορά στην αβεβαιότητα που σκόρπισε η ανάδειξη Τραμπ στην εξουσία. Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση ότι ο Τραμπ θα τηρήσει τις αμερικανικές δεσμεύσεις προς το ΝΑΤΟ και διατύπωσε την ελπίδα ότι ο διάδοχός του θα ορθώσει το ανάστημά του προς τη Ρωσία. Επιπλέον, ζήτησε να παραμείνουν σε ισχύ οι κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας. Στο ζήτημα της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου (ΤΤΙΡ), αμφότεροι οι ηγέτες τόνισαν ότι οι διαπραγματεύσεις που έχουν προς το παρόν παγώσει θα πρέπει να συνεχιστούν.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Ομπάμα έπλεξε το εγκώμιό της καγκελαρίου: «Αν ήμουν Γερμανός, θα ήμουν υποστηρικτής της», είπε χαρακτηριστικά, ενώ η ίδια η Μέρκελ είπε ότι θα αποκαλύψει τις προθέσεις της για μια νέα υποψηφιότητα εν ευθέτω χρόνω.

«Κατέχει μεγάλη αξιοπιστία και είναι έτοιμη να αγωνιστεί για τις αξίες της. Είμαι ευτυχής που υπάρχει και οι Γερμανοί θα πρέπει να την εκτιμήσουν. Εγώ τουλάχιστον τη θεωρώ πολύτιμη εταίρο», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος νωρίτερα σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Σπίγκελ» και το πρώτο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης.

Ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να υποβαθμίζουμε τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης στους ανθρώπους. «Αν η παγκόσμια οικονομία δεν προσαρμοστεί στις ανάγκες των ανθρώπων, που αισθάνονται αποκλεισμένοι, αν συνεχιστεί η ανισότητα, θα βιώσουμε τη διεύρυνση του διχασμού», σχολίασε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύθηκε χθες στο γερμανικό οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche, οι δύο ηγέτες τονίζουν εξάλλου ότι ο κόσμος βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι, καθώς «το μέλλον ήδη συμβαίνει και δεν θα υπάρξει επιστροφή στον κόσμο πριν από την παγκοσμιοποίηση». «Οι Γερμανοί και οι Αμερικανοί πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία να φτιάξουν την παγκοσμιοποίηση βάσει των αξιών και των ιδεών τους», προσθέτουν ο Ομπάμα και η Μέρκελ. «Το οφείλουμε στις επιχειρήσεις και στους πολίτες μας, ακόμη και σε ολόκληρη την παγκόσμια κοινότητα, να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας», τονίζουν.

Ηταν η τελευταία συνάντησή τους και η έκτη και οριστική επίσημη επίσκεψη του Ομπάμα στη Γερμανία με την ιδιότητα του προέδρου. Η 8ετής θητεία του βοήθησε στην εξάλειψη του αντιαμερικανισμού που διογκώθηκε επί προεδρίας Τζορτζ Μπους του νεότερου εξαιτίας του πολέμου στο Ιράκ και άλλων πολιτικών. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί τη χώρα στη διάρκεια του Οκτόμπερφεστ, αλλά είπε ότι θα είχε περισσότερη πλάκα αν το πράξει όντας τέως πρόεδρος αντί εν ενεργεία ένοικος του Λευκού Οίκου.

Μανουέλ Βαλς: Η Ευρώπη διατρέχει τον κίνδυνο να διαλυθεί

Η Ευρωπαϊκή Ενωση διατρέχει τον κίνδυνο να διαλυθεί, εάν η Γαλλία και η Γερμανία ειδικά δεν εργαστούν πιο σκληρά για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης και δεν λάβουν υπ’ όψιν τους τις ανησυχίες των Ευρωπαίων πολιτών, προειδοποίησε χθες ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς στη γερμανική πρωτεύουσα. Ο Βαλς υπογράμμισε ότι τα δύο κράτη, που επί δεκαετίες αποτέλεσαν τον άξονα γύρω από τον οποίο περιστρεφόταν η Ε.Ε., οφείλουν να συμβάλουν ώστε να αντιμετωπιστούν η κρίση των προσφύγων και μεταναστών, η έλλειψη αλληλεγγύης ανάμεσα στα κράτη-μέλη, η επικείμενη αποχώρηση της Βρετανίας και η τρομοκρατία. «Η Ευρώπη διατρέχει τον κίνδυνο να διαλυθεί», είπε ο Βαλς κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που διοργάνωσε η Suddeutsche Zeitung. «Επομένως, η Γερμανία και η Γαλλία έχουν μεγάλη ευθύνη»,πρόσθεσε. Κατά τον ίδιο, η Γαλλία οφείλει να συνεχίσει το άνοιγμα της οικονομίας της, μεταξύ άλλων μειώνοντας τη φορολογία για τις επιχειρήσεις, ενώ η Γερμανία και η Ε.Ε. συνολικά θα πρέπει να αυξήσουν τις επενδύσεις ώστε να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας, καθώς και να ενισχύσουν την άμυνα της Ενωσης.

www.ethnos.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos