Ο Τραμπ ανακοινώνει τι θα κάνει τις 100 πρώτες ημέρες στην εξουσία και η Ιαπωνία έχει ήδη πονοκέφαλο

22 Νοεμβρίου 2016 14:54

Ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα στο οποίο περιγράφει τις δράσεις που θα αναλάβει την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του στις 20 Ιανουαρίου έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας άμεσα τις πρώτες αντιδράσεις.


Ανάμεσα στις πρώτες δράσεις περιλαμβάνεται η απόσυρση των ΗΠΑ από την Υπερειρηνική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (TPP), μιας φιλόδοξης και αμφιλεγόμενης συμφωνίας διεθνούς εμπορίου.
Η συμφωνία TPP ήταν βασική προτεραιότητα της ατζέντας του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Για τον Τραμπ η συμφωνία αυτή θεωρείται «εν δυνάμει καταστροφή» για τους αμερικανούς εργαζόμενους. Η έξοδος από το TPP ήταν μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του ρεπουμπλικανού προέδρου.

«Αντ'αυτής εμείς θα πρέπει να προχωρήσουμε σε διμερείς εμπορικές συμφωνίες που θα φέρουν θέσεις εργασίας και βιομηχανίες πίσω στην Αμερική», διαμηνύει στο σύντομο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.
Ο Τραμπ είπε επίσης ότι θα εκδώσει διάταγμα το οποίο μειώνει τον αριθμό των κανονισμών της κυβέρνησης, θα ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να εξετάσει τις παραβιάσεις των προγραμμάτων άδειας εργασίας σε ξένους υπηκόους, και θα ακυρώσει κάποιους περιορισμούς στην παραγωγή ενέργειας, μεταξύ των οποίων και η παραγωγή πετρελαιοφόρου σχιστόλιθου, αερίου και άνθρακα.

Άμπε: Ανευ νοήματος η TPP χωρίς τις ΗΠΑ
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, η πρώτη αντίδραση ήρθε από την Ιαπωνία. «Η Υπερειρηνική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (TPP) δεν θα έχει νόημα χωρίς τη συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε σε απάντηση της προαναγγελίας απόσυρσης.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μπουένος Άιρες ο Άμπε, που συμμετείχε με άλλους ηγέτες στη σύνοδο κορυφής των συμμετεχόντων στη συμφωνία χωρών στη Λίμα το Σάββατο, είπε ότι δεν υπήρξε καμία συζήτηση στη σύνοδο που πρότεινε την εφαρμογή της συμφωνίας Trans-Pacific χωρίς τις ΗΠΑ ενώ δήλωσε: «Το TPP δεν έχει κανένα νόημα χωρίς τις ΗΠΑ».

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos