Γαλλία: Δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία στην προεδρία ο Ολάντ

02 Δεκεμβρίου 2016 16:18

Την απόφασή του να μην είναι υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2017 ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σε διάγγελμά του προς τον γαλλικό λαό.


Ο Ολάντ, στην τοποθέτησή του, έκανε έναν μίνι - απολογισμό της θητείας του, ενώ όπως υποστήριξε, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς, στους Φρανσουά Φιγιόν και Μαρίν Λεπέν, θέλει να δώσει στο κόμμα των Σοσιαλιστών την ευκαιρία να κερδίσει, απέναντι στον «συντηρητισμό και τον εξτρεμισμό».

Κι αυτό γιατί οι δημοσκοπήσεις σκιαγραφούν μια ιδιαίτερα αποκαρδιωτική εικόνα για τον Γάλλο πρόεδρο, η δημοτικότητα του οποίου είχε πέσει κάτω από το 10% των προθέσεων ψήφου. Η αβεβαιότητα για το εάν θα έθετε υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία ή όχι συνέβαλε στο να υπάρξουν πολλές εναλλακτικές υποψηφιότητες στον πολιτικό χώρο της κεντροαριστεράς και της αριστεράς.

Φθορά από τρομοκρατία και εργασιακά

Αλλωστε, η θητεία του σημαδεύτηκε από πολλές στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό (Μάλι, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Ιράκ, Συρία) αλλά και τις χειρότερες τρομοκρατικές ενέργειες στην ιστορία της Γαλλίας, με 238 θύματα: στο Σαρλί Εμπντό και σε ένα εβραϊκό σούπερ-μάρκετ τον Ιανουάριο του 2015, στο Παρίσι και στο Σεν Ντενί τη 13η Νοεμβρίου του 2015 και στη Νίκαια την 14η Ιουλίου.

Ακόμη, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών βρέθηκε αντιμέτωπος τους τελευταίους μήνες με αλλεπάλληλες κρίσεις, η σοβαρότερη από τις οποίες εκδηλώθηκε στις αρχές του έτους, εξαιτίας των διατάξεων του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, το οποίο έβγαλε στους δρόμους εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλους που διαδήλωσαν απαιτώντας να αποσυρθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τον πρώτο πρόεδρο της Γαλλίας από το 1958 που δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αναμένεται να επιλέξει τον υποψήφιό του για τις προεδρικές εκλογές τον Ιανουάριο, με τον νυν πρωθυπουργό, Μανουέλ Βαλς, να θεωρείται ο επικρατέστερος. Πάντως, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ούτε ο ίδιος Ολάντ, αν έθετε υποψηφιότητα, αλλά και οποιοσδήποτε υποψήφιος των Σοσιαλιστών, δεν εκτιμάται ότι θα φτάσει στον δεύτερο γύρο.

Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικές ημέρες έλαβε το χρίσμα της Κεντροδεξιάς ο Φρανσουά Φιγιόν, ενώ απέναντι στη Μαρίν Λεπέν θα τεθεί και ο πρώην υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Ολάντ και ανεξάρτητος υποψήφιος, Εμανουέλ Μακρόν.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos