Δημοψήφισμα έως τον Μάιο 2017 στην Τουρκία

10 Δεκεμβρίου 2016 13:35

Δημοψήφισμα για την αλλαγή του πολιτεύματος στην Τουρκία και τη μετάβαση σε καθεστώς προεδρικής δημοκρατίας, το αργότερο τον Μάιο του 2017, θα προκηρύξει η κυβέρνηση του ισλαμικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), εφόσον εξασφαλίσει, όπως αναμένεται, την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό προανήγγειλε χθες, με συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber TV, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Νουρετίν Τσανικλί.

«Το δημοψήφισμα μπορεί να διεξαχθεί τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, ενδέχεται όμως να γίνει και τον Μάιο», δήλωσε ο Τσανικλί. Η τελική πρόταση του κυβερνώντος κόμματος αναμενόταν να κατατεθεί χθες στο τουρκικό κοινοβούλιο. Για να υποβληθεί σε δημοψήφισμα, η κυβερνητική πρόταση πρέπει να ψηφιστεί τουλάχιστον από 330 βουλευτές σε σύνολο 550. Το ΑΚΡ διαθέτει 316 έδρες, αλλά προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, καθώς το υπερεθνικιστικό ΜΗΡ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, με 39 βουλευτές, έχει τοποθετηθεί υπέρ της κυβερνητικής πρότασης.

Υπό το ισχύον σύνταγμα, ο βασικός κορμός του οποίου θεσπίστηκε επί στρατιωτικής χούντας του Κενάν Εβρέν, τη δεκαετία του 1980, ο πρόεδρος της δημοκρατίας έχει κυρίως συμβολικές αρμοδιότητες. Ωστόσο, η αναρρίχηση του Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρία –και μάλιστα για πρώτη φορά χάρη στη λαϊκή ψήφο– δημιούργησε ντε φάκτο προεδρικό σύστημα, εξέλιξη την οποία θα νομιμοποιήσει το νέο σύνταγμα, δίνοντας στον ανώτατο πολιτειακό παράγοντα ισχυρότατες εκτελεστικές εξουσίες. Τα δύο άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, το κεμαλικό CHP και το αριστερό, φιλοκουρδικό HDP (το οποίο βρίσκεται υπό διωγμόν) αντιτίθενται σφόδρα στην προτεινόμενη μεταρρύθμιση, θεωρώντας ότι θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τον αυταρχισμό και τη συγκέντρωση εξουσιών.

Εντάλματα σύλληψης

Στο μεταξύ, η τουρκική αστυνομία συνέλαβε χθες περισσότερους από 50 καθηγητές του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο των διώξεων εναντίον του δικτύου Γκιουλέν, το οποίο έχει ενοχοποιηθεί για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. Οπως ανακοίνωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν εντάλματα σύλληψης για 87 πανεπιστημιακούς, ενώ η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε 12 επαρχίες.

Λίγες ώρες αργότερα, στις Βρυξέλλες, ομάδα επιφανών νομικών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η λεγόμενη Επιτροπή της Βενετίας, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει το κύμα συλλήψεων εκπαιδευτικών, αστυνομικών, στρατιωτικών και δημοσίων υπαλλήλων μετά την 15η Ιουλίου. «Τα μέτρα που ελήφθησαν από την κυβέρνηση υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια που καθορίζονται από το τουρκικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

www.kathimerini.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos