Ερντογάν, σουλτάνος καθολικής αποδοχής - Πώς θωρακίζει την υπερπροεδρία του

19 Ιανουαρίου 2017 10:53

Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2017, σαν... αύριο. Ο Ντόναλντ Τραμπ ορκίζεται πρόεδρος των ΗΠΑ. Η τουρκική Βουλή δίνει το πράσινο φως για την έλευση της υπερπροεδρίας Ερντογάν.


Αν και φαινομενικά ασύνδετες, οι επερχόμενες εξελίξεις συνδέονται απόλυτα στο μυαλό του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς αυτός παίζει παράλληλα σε πολλά ταμπλό στοχεύοντας σε τρία πράγματα: στην αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος, στην αποκατάσταση των δεσμών του με τις ΗΠΑ, και στη διατήρηση των τουρκικών εγγυήσεων στην Κύπρο.
Προτεραιότητα για τον Ερντογάν αυτή τη στιγμή αποτελεί φυσικά η αναθεώρηση του Συντάγματος, που θα τον μετατρέψει σε απόλυτο κυρίαρχο στο εσωτερικό, ανοίγοντας μάλιστα τον δρόμο για την παραμονή του στην προεδρία μέχρι το... 2029. Τα 18 άρθρα της σχετικής πρότασης συζητούνται από χθες, σε δεύτερη ανάγνωση, στην τουρκική εθνοσυνέλευση, με την προοπτική να έχουν εγκριθεί μέχρι αύριο.

Ο Ερντογάν χρειάζεται 330 θετικές ψήφους (σε σύνολο 550 βουλευτών) για να περάσει στο επόμενο στάδιο... θέτοντας τη συνταγματική μεταρρύθμιση σε δημοψήφισμα κατά πάσα πιθανότητα τον ερχόμενο Απρίλιο (από τις 2 Απριλίου και μετά).
Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή δεν συμπληρωθεί το όριο των 330, η Τουρκία θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές μέσα σε διάστημα λίγων μηνών. Οι απαιτούμενες ψήφοι ωστόσο υπάρχουν, με δεδομένο ότι ο Ερντογάν έχει τη στήριξη όχι μόνο των 316 βουλευτών του δικού του κόμματος (AKP) αλλά και των 39 βουλευτών του εθνικιστικού MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Κάποιες διαρροές είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν, αλλά όχι τόσες ώστε να ανατρέψουν το τελικό αποτέλεσμα.

Οι εθνικιστές, άλλωστε, δεν βλέπουν θετικά το σενάριο των πρόωρων εκλογών, καθώς φοβούνται ότι μπορεί να χάσουν έδρες. Οι ισλαμιστές από την άλλη φροντίζουν να τους καλοπιάνουν. Μόλις χθες, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ τούς έκλεισε το μάτι, υποστηρίζοντας ότι σε ένα σύστημα εκτελεστικής προεδρίας, όπως αυτό που προωθεί ο Ερντογάν, θα μπορούσε να λάβει υπουργικά χαρτοφυλάκια και το εθνικιστικό MHP (καθώς ο πρόεδρος θα είναι εκείνος που θα μοιράζει κατά βούληση τα υπουργεία). Για τους υποστηρικτές της, η συνταγματική μεταρρύθμιση πρόκειται να βάλει ένα τέλος στην πολιτική αστάθεια. Για τους εχθρούς της από την άλλη, αυτή πρόκειται να σημάνει το de facto τέλος της δημοκρατίας, και την απαρχή μιας de jure ερντογανοκρατίας.

«Δώρα» από τις ΗΠΑ
Παράλληλα ωστόσο, ο Ερντογάν επιχειρεί ανοίγματα και στις ΗΠΑ, με στόχο να εξασφαλίσει «δώρα» από τον νέο πρόεδρο. Τουρκική «προεδρική αποστολή», αποτελούμενη από κορυφαίους συμβούλους του Ερντογάν, θέλει να επισκεφθεί τις ΗΠΑ μέσα στον Φεβρουάριο, με στόχο να εξασφαλίσει τη στήριξη του Τραμπ σε σειρά κομβικών για την Αγκυρα ζητημάτων, όπως είναι το αίτημα για έκδοση του Φετουλάχ Γκιουλέν στην Τουρκία, και η απόσυρση της αμερικανικής στήριξης προς τους Κούρδους της Συρίας. Δημοσιογραφικές πληροφορίες μάλιστα από την Τουρκία αφήνουν να εννοηθεί ότι στην περίπτωση που η Αγκυρα τα ξαναβρεί με την Ουάσιγκτον, θα γυρίσει την πλάτη στον Πούτιν.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos