Κλιμακώνει τη ρητορική κατά της Κίνας ο Τραμπ στο όνομα των «διεθνών συμφερόντων»

25 Ιανουαρίου 2017 12:38

Ηταν Φεβρουάριος του 1972 όταν ο Ρεπουμπλικάνος Ρίτσαρντ Νίξον έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που επισκέφθηκε την κομμουνιστική Κίνα, εγκαινιάζοντας έτσι, στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με το Μάο, μια νέα εποχή ομαλοποίησης στον άξονα Ουάσιγκτον-Πεκίνου.


Σήμερα, ακριβώς 45 χρόνια μετά, ένας άλλος... ιδιότυπος Ρεπουμπλικάνος έρχεται από τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ να φέρει ανατροπές, δυνητικά καταστροφικές, στις σχέσεις με την αναδυόμενη (όχι μόνο οικονομικά αλλά και στρατιωτικά) κινεζική υπερδύναμη, αποκηρύσσοντας την κληρονομιά του Νίξον αλλά και τη πολυθρύλητη στροφή του Ομπάμα προς την Ασία.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήρθε στην εξουσία με άγριες διαθέσεις. Ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ δηλώνει αποφασισμένος να αυξήσει τους δασμούς στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα κατά 45% και να επαναπατρίσει όλη την αμερικανική παραγωγή από την Κίνα πίσω στις ΗΠΑ. Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναγνωρίσει επισήμως την ανεξαρτησία της Ταϊβάν (την οποία το Πεκίνο θεωρεί κινεζικό έδαφος). Τέλος, απειλεί να «εξορίσει-εκδιώξει» τους Κινέζους από τη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα, στην οποία ωστόσο το Πεκίνο έχει ήδη από το 2014 ξεκινήσει μονομερώς να δημιουργεί τεχνητά νησιά έκτασης χιλιάδων στρεμμάτων, τα οποία μάλιστα έχει εξοπλίσει με συστοιχίες πυραύλων εδάφους-αέρος, ραντάρ κ.ά.

Παγκόσμια τάξη
Ανατρέποντας τις ισορροπίες με την Κίνα, ο Τραμπ ουσιαστικά διακινδυνεύει να ανατρέψει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων όπως αυτή διαμορφώθηκε από τις ίδιες τις ΗΠΑ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μιλώντας πρόσφατα στους «Times» του Λονδίνου, ο 93χρονος Χένρι Κίσινγκερ, ίσως ο πιο γνωστός Αμερικανός διπλωμάτης του 20ού αιώνα, χαρακτήρισε τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας «περισσότερο κρίσιμη από κάθε άλλη για την ειρήνη και την πρόοδο στον κόσμο». Κάλεσε μάλιστα ανοιχτά τον Τραμπ «να μην απειλήσει τη βάση αυτής της σχέσης».

Ο 45ος πρόεδρος ωστόσο και η ομάδα του (ο εκπρόσωπος Σον Σπάισερ, ο ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον κ.ά.) εμφανίζονται αποφασισμένοι να κάνουν ακριβώς αυτό... όταν απειλούν να μπλοκάρουν την πρόσβαση του Πεκίνου στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Κίνα, από την άλλη, βγαίνει ανοιχτά και απειλεί τις ΗΠΑ με «αντίποινα», τα οποία θα μπορούσαν μάλιστα να οδηγήσουν σε μια «καταστροφική αντιπαράθεση». Η ομάδα Τραμπ επιλέγει να ανεβάσει τους τόνους ενάντια στο Πεκίνο, την ώρα που άλλοι Ασιάτες τούς κατεβάζουν. Ο νέος πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, φλερτάρει πλέον ανοιχτά με την Κίνα. Το Βιετνάμ έχει επίσης δηλώσει ότι θέλει να επιλύσει τις διαφορές του με το Πεκίνο σε διμερές επίπεδο. Οσο για την Καμπότζη, αυτή αποτελεί παλαιόθεν τον «εκπρόσωπο» των Κινέζων στην Ενωση των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN).

ΔΙΑΤΑΓΜΑ
Διεθνείς αντιδράσεις για την απόσυρση από την ΤΤΡ
Με τα νεύρα όχι μόνο «εχθρών» αλλά και φίλων-συμμάχων δείχνει να παίζει πλέον ο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς ανατρέπει τα δεδομένα διεθνώς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε προχθές διάταγμα που αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (TTP) των χωρών του Ειρηνικού, με το σκεπτικό ότι η συγκεκριμένη συμφωνία (που δεν είχε ακόμη τεθεί σε ισχύ) θα βλάψει τους εργαζομένους πίσω στις ΗΠΑ. Η εν λόγω κίνηση ωστόσο «κοστίζει» στις ΗΠΑ κατά τρόπο διττό.
Από τη μία ενισχύει την επιρροή της Κίνας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού και από την άλλη προξενεί ενόχληση στις τάξεις των συμμάχων των ΗΠΑ που είχαν «επενδύσει» στην TTP.
Ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο

Αντιδράσεις υπάρχουν ωστόσο και στο στρατόπεδο των ίδιων των Ρεπουμπλικάνων. Ο γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν αποκήρυξε την απόσυρση από την TTP ως «σοβαρό λάθος που θα έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην αμερικανική οικονομία και στη στρατηγική θέση των ΗΠΑ». Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Χιλή, Ιαπωνία, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Περού, Σιγκαπούρη και Βιετνάμ είχαν υπογράψει τη συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία ωστόσο τώρα «δεν έχει νόημα» χωρίς την Ουάσιγκτον.
Αντιθέτως, αυτό που ξαφνικά αποκτάει νόημα για όλες αυτές τις χώρες είναι να στραφούν στο Πεκίνο επιδιώκοντας μια εναλλακτική, παρόμοιου τύπου σύμπραξη («Regional Comprehensive Economic Partnership») αλλά αυτήν τη φορά χωρίς τις ΗΠΑ.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos