Ψυχρό Πόλεμο ΗΠΑ - Ευρώπης προκαλεί ο Τραμπ

01 Φεβρουαρίου 2017 12:07

Προς μια σύγκρουση γιγάντων με απρόβλεπτες συνέπειες οδηγείται ο δυτικός κόσμος, καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζεται έτοιμη να σηκώσει το γάντι που έριξε η νέα αμερικανική ηγεσία.


Μέσα στις πρώτες δέκα ημέρες της διακυβέρνησης Τραμπ, η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ευρώπη έχει κάνει στροφή 180 μοιρών, με διάφορους συμβούλους του νέου προέδρου, όπως ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου, Πίτερ Ναβάρο, και ο υποψήφιος πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ, Τεντ Μάλοχ, να δίνουν το στίγμα της νέας προσέγγισης.

Ο Μάλοχ σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC ανέφερε πως θέλει «να τιθασεύσει την ΕΕ» και ότι ξέρει πώς να το κάνει, αφού είχε συμβάλει στη διάλυση μιας άλλης Ενωσης, της... Σοβιετικής. Ο Ναβάρο από την πλευρά του επιτέθηκε στη Γερμανία και την ΕΕ, με όρους οικονομικούς, υποστηρίζοντας στους Financial Times ότι το ευρώ είναι «έμμεσο» γερμανικό μάρκο, που η χαμηλή του αξία επιτρέπει στη Γερμανία να έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι στις ΗΠΑ και στους Ευρωπαίους εταίρους της. \
Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας για τη νεκρή πλέον Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP) δήλωσε: «Είναι περίπλοκο να θεωρήσει κανείς την TTIP ως μια διμερή συμφωνία εξαιτίας της Γερμανίας, η οποία συνεχίζει να εκμεταλλεύεται άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και τις Ηνωμένες Πολιτείες με ένα έμμεσο ''deutsche mark'', που είναι ευρέως υποτιμημένο». Η επίθεση αυτή του Ναβάρο κατά της Γερμανίας και της ΕΕ θυμίζει έντονα τις επιθέσεις που έχει εξαπολύσει ο ίδιος ο Τραμπ εναντίον της Κίνας, την οποία έχει κατηγορήσει ότι παρεμβαίνει στην ισοτιμία του γιουάν για να κερδίσει πλεονέκτημα έναντι της αμερικανικής
οικονομίας. Ο Ναβάρο σημειώνεται ότι έχει γράψει και σχετικό βιβλίο που επικρίνει την Κίνα με τον τίτλο «Θάνατος από την Κίνα» (Death by China).

www.etthnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos