Ρουμανία: H κυβέρνηση αποσύρει το διάταγμα για τη διαφθορά

06 Φεβρουαρίου 2017 14:26

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας απέσυρε το αμφιλεγόμενο διάταγμα το οποίο προβλέπει την αποποινικοποίηση ορισμένων αδικημάτων διαφθοράς και το οποίο έχει προκαλέσει μαζικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας, όπως δήλωσε ο Καλίν Ταριτσεάνου, επικεφαλής του κόμματος ALDE, κυβερνητικού εταίρου των Σοσιαλδημοκρατών.

Οπως επισήμανε ο Ταριτσεάνου μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RomaniaTV, «αυτό συμβαίνει, διότι δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε».

Σε αποκλειστική του συνέντευξη στην τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα DCNews ο Λίβιου Ντραγκνέα, ο οποίος θεωρείται ότι ηγείται της κυβερνητικής πολιτικής, είχε δηλώσει: "Νιώθω ότι δεν μπορώ να τη συγκρατήσω άλλο...την πίεση από τις περιφερειακές οργανώσεις που μπορούν να βγάλουν ένα εκατομμύριο ανθρώπους στους δρόμους του Βουκουρεστίου".

"Ως εκ τούτου, αποφάσισα να συναντηθώ με τους εταίρους του κυβερνητικού συνασπισμού για να προτείνω μια λύση να αρθεί το αδιέξοδο".

Το PSD διαθέτει στο κοινοβούλιο πλειοψηφία μαζί με τον επι μακρόν εταίρο του, το κόμμα ALDE.

Το διάταγμα για την αποποινικοποίηση ορισμένων εγκλημάτων διαφθοράς θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις στην πορεία των μεταρρυθμίσεων από τότε που η Ρουμανία εντάχθηκε στην ΕΕ το 2007.

Από το μεσημέρι σήμερα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Βουκουρέστι για πορεία προς το κοινοβούλιο.

Οι διαδηλώσεις συγκεντρώνουν καθημερινά περίπου 200.000 ανθρώπους σε ολόκληρη τη Ρουμανία, μια χώρα με πληθυσμό 20 εκατομμύρια κατοίκους, συνηθισμένη στις πολιτικές ταραχές έπειτα από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος πριν από 27 χρόνια.

www.kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos