Η Μέι σπέρνει τη διχόνοια στην Ευρώπη - Θα της γυρίσει μπούμερανγκ λένε αξιωματούχοι

21 Φεβρουαρίου 2017 21:45

Την ώρα που το Λονδίνο επιδίδεται σε μια επίθεση γοητείας σε κράτη της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής ελπίζοντας να βρει συμμάχους στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, Ευρωπαίοι πολιτικοί κατηγορούν τη βρετανική κυβέρνηση ότι η πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» θα της γυρίσει μπούμερανγκ ρισκάροντας να αφήσει τη Βρετανία χωρίς συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.


Το φλερτ της Τερέζα Μέι με κράτη της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής εν όψει Brexit μπορεί να της γυρίσει μπούμερανγκ
Το φλερτ της Τερέζα Μέι με κράτη της Σκανδιναβίας και της Βαλτικής εν όψει Brexit μπορεί να της γυρίσει μπούμερανγκ
Επικεφαλής κοινοβουλευτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου και ένας στενός σύμβουλος της Γερμανίδας καγκελαρίου ανέφεραν στην εφημερίδα «Guardian» πως η τακτική της κυβέρνησης της Τερέζα Μέι να σπείρει διχόνοια εντός της ΕΕ μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για το μέλλον της Βρετανίας μετά την αποχώρηση.

Ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, και ο υφυπουργός Ντέιβιντ Τζόουνς συναντήθηκαν με πολιτικούς από τη Σουηδία, τη Δανία, τη Φινλανδία, την Εσθονία και τη Λιθουανία στην αναζήτηση υποστήριξης των βρετανικών θέσεων στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, αξιωματούχοι της Ντάουνινγκ Στριτ θέλουν να δώσουν μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού βοήθειας σε ανατολικοευρωπαϊκά κράτη με την ελπίδα να λάβουν σε αντάλλαγμα τη στήριξή τους για να πετύχουν μια καλή εμπορική συμφωνία.

Πάντως ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κό??ατος, Μάνφρεντ Βέμπερ, τόνισε ότι η βρετανική στρατηγική απειλεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα διασπώντας την ομοφωνία σε μια πιθανή συμφωνία: «Υπάρχει μόνο ένας διαπραγματευτής και αυτός είναι ο Μισέλ Μπαρνιέ. Αν διασπάσεις την Ευρώπη σε αντικρουόμενα συμφέροντα, τότε δεν θα είναι εύκολο να λάβεις ομοφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο». «Οποιαδήποτε προσπάθεια των Βρετανών υπουργών να διχάσουν την ΕΕ θα επιβραδύνει και θα περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις» τόνισε ο Γκι Φέρχοφσταντ, επικεφαλής του ALDE, ενώ και ο Τζάνι Πιτέλα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών εκτίμησε ότι «αυτή η ανάρμοστη στάση μπορεί να υπονομεύσει το αποτέλεσμα» και χαρακτήρισε «εκβιασμό» τις πρόσφατες απειλές της Βρετανίας για μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων αν δεν πετύχει καλή συμφωνία με την ΕΕ.
Ευρωπαίοι ηγέτες εκτιμούν επίσης ότι ο «ενθουσιασμός» της βρετανικής κυβέρνησης για το Brexit κρύβει μια βαθιά παρανόηση για την πραγματική ισχύ της θέσης της στις επικείμενες συνομιλίες για την έξοδο. «Φαίνεται ότι πιστεύουν σοβαρά πως μπορούν να πάρουν χωρίς να δώσουν» ανέφερε κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης. Τη δυσκολία της επίτευξης ακόμα και μιας μεταβατικής συμφωνίας που θα μειώσει τις επιπτώσεις της εξόδου και θα προετοιμάζει για μια εμπορική συμφωνία αναφέρει μια έκθεση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου.

Δυσκολίες
Αυτή χαρακτηρίζει «δύσκολη έως ακατόρθωτη» την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στα 27 κράτη της ΕΕ και τα κοινοβούλιά τους. Οσο για τη μεταβατική συμφωνία, αναφέρει ότι το να επιτραπεί στη Βρετανία να συνεχίσει στην κοινή αγορά χωρίς η χώρα να αποδέχεται τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ή χωρίς να επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση θα ήταν «σαν να επιτρέπουμε σε μια εθνική ομάδα ποδοσφαίρου να θέτει εκείνη τους κανόνες του παιχνιδιού και να καταργεί τον διαιτητή».

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι από το δημοψήφισμα και εξής η ΕΕ των 27 έχει δείξει συνέπεια στις «κόκκινες γραμμές» για το Brexit: στη μη έναρξη των διαπραγματεύσεων πριν ληφθεί απόφαση ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας και στο αδιαίρετο των τεσσάρων ελευθεριών της ενιαίας αγοράς.

Στη Βουλή των Λόρδων το νομοσχέδιο για την έξοδο
Ξεκίνησε χθες στη Βουλή των Λόρδων η συζήτηση του νομοσχεδίου για το Brexit, το οποίο έχει ήδη λάβει το «πράσινο φως» από το βρετανικό Κοινοβούλιο. Αν και η Βουλή των Λόρδων δεν αναμένεται να μπλοκάρει τη διαδικασία, μπορεί να περιπλέξει το χρονοδιάγραμμα ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις διαβεβαίωσε χθες ότι η χώρα παραμένει στη σωστή πορεία για να ενεργοποιήσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου τη νομική διαδικασία που θα οδηγήσει στην αποχώρηση από την ΕΕ, ωστόσο απέφυγε να ορίσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία. «Θα ολοκληρώσουμε μέχρι τις 31 Μαρτίου και θα ενεργοποιήσουμε το άρθρο 50 μέχρι τις 31 Μαρτίου. Το πότε θα γίνει; Δεν θα εκφέρω άποψη», ανέφερε.
Η Ντάουνινγκ Στριτ επιθυμεί την επικύρωση του νομοσχεδίου ως έχει από τη Βουλή των Λόρδων, όπου οι Συντηρητικοί δεν έχουν πλειοψηφία, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να σταλεί ξανά πίσω στο Κοινοβούλιο. Η επικύρωσή του θα έδινε τη δυνατότητα στη Μέι να προχωρήσει στην άμεση ενεργοποίηση του άρθρου 50 χωρίς να περιμένει έως τα τέλη Μαρτίου.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos