Συνταγματική εκτροπή ζητά ο Γκρούεφσκι - Έντονες αντιδράσεις

28 Φεβρουαρίου 2017 18:32

Φόβοι για συνταγματική εκτροπή από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και του VMRO-DPMNE προκειμένου να αποτρέψουν μια κυβέρνηση συνεργασίας της Σοσιαλδημοκρατικής Eνωσης (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ με τρία από τα τέσσερα αλβανικά κόμματα, που συμφώνησαν καταρχήν, εκφράζονται στην ΠΓΔΜ, προκαλώντας και την παρέμβαση-αντίδραση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.


Ο Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά από δέκα χρόνια συνεχούς διακυβέρνησης της χώρας, δημιουργεί κλίμα υστερίας και καλεί τον κόσμο να αντιδράσει στον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έχει εξασφαλίσει τις υπογραφές 67 βουλευτών σε σύνολο 120 και πήγε χθες να τις παραδώσει στον πρόεδρο της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ και να ζητήσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Γκρούεφσκι και το κόμμα του υποστηρίζουν ότι μια τέτοια κυβέρνηση είναι παράνομη και κυβέρνηση μειοψηφίας, δεδομένου ότι στις εκλογές πρώτο κόμμα με 51 έδρες ήταν το VMRO-DPMNE και ζητούν να πάει η χώρα σε νέες εκλογές. Κατηγορούν επίσης τον Ζ. Ζάεφ ότι συμφώνησε με τους Αλβανούς ?το DUI του Αλί Αχμέτι, το Κόμμα της Συμμαχίας των Αλβανών, καθώς και το κόμμα Μπέσα? για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, της σημαίας, καθώς και του εθνικού ύμνου, και την καθιέρωση της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας, κάτι που ωστόσο διαψεύδεται από την πλευρά του SDSM.

Ηδη από την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που κάνουν λόγο για ξεπούλημα της χώρας με πρωτοβουλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. «Οταν η χώρα απειλείται μόνο οι πολίτες μπορούν να την υπερασπιστούν» δήλωσε ο Ν. Γκρούεφσκι και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το VMRO-DMPNE ετοιμάζεται να κατεβάσει τον κόσμο σε μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους.
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε μια δεύτερη συγκέντρωση στα Σκόπια, την οποία διοργάνωσε μια πρωτοβουλία πολιτών με την ονομασία «Αμυνα για τη χώρα». Χθες επισκέφθηκε τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ και του υπέβαλε επίσημα τις 67 υπογραφές ως απόδειξη της κοινοβουλευτικής στήριξης ο αρχηγός SDSM, Ζόραν Ζάεφ. Ο τελευταίος φέρεται να δήλωσε ότι σήμερα ή αύριο ο πρόεδρος πρόκειται να του δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Τις προηγούμενες ημέρες εκφράζονταν έντονες αμφιβολίες για το τι θα κάνει ο Γκιόργκι Ιβάνοφ και αν θα δεχτεί να δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζάεφ. Οι πληροφορίες αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος δήλωσε ότι μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου του 2016 έχουν συγκεντρωθεί πλέον αρκετές υπογραφές βουλευτών κι ότι αναμένει από τις Αρχές των Σκοπίων να εκπληρώσουν το επόμενο βήμα στη δημοκρατική διαδικασία.

Σε ανάλογη δήλωση ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν έκανε έκκληση για αποδοχή και σεβασμό των αποτελεσμάτων των εκλογών.

Προκλητικό αλβανικό σκίτσο με τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης
Συνταγματική εκτροπή ζητά ο Γκρούεφσκι - Έντονες αντιδράσεις
Ο αλβανικός εθνικισμός «ξαναχτυπάει». Σκίτσο με τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, Θ. Κολοκοτρώνη και Μ. Μπότσαρη, να σχηματίζουν με τα χέρια τους τον αλβανικό αετό, έκανε την εμφάνισή του στα social media. Η διασπορά του «χρεώθηκε» στην οργάνωση του Κοσοβάρου Αλβανού εθνικιστή Τ. Βελίου. Πρόκειται ωστόσο (όπως σημειώνει το Himara.gr) για σκίτσο του Αλβανού σκιτσογράφου B. Kapexhiu που δημοσιεύθηκε στην αλβανική εφημερίδα MAPO την 1η Φεβρουαρίου στον... απόηχο του περιστατικού με τους αλβανικής καταγωγής νεοσυλλέκτους στο ελληνικό στράτευμα.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos