Καγκελάριος Αυστρίας: Να απαγορευθεί στην ΕΕ η καμπάνια Τούρκων πολιτικών για το δημοψήφισμα

05 Μαρτίου 2017 15:16

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν κάλεσε σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα να επιβληθεί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευση των προεκλογικών εμφανίσεων πολιτικών από την Τουρκία, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο χώρες όπως η Γερμανία να βρεθούν αντιμέτωπες με πιέσεις από την Άγκυρα.


Η τουρκική κυβέρνηση διακήρυξε χθες ότι θα αψηφήσει τις απαγορεύσεις των αρχών στη Γερμανία και στην Ολλανδία και θα συνεχίσει να οργανώνει συγκεντρώσεις και στις δύο χώρες για να καλέσουν τους Τούρκους που ζουν σε αυτές να ταχθούν υπέρ της ενίσχυσης των εξουσιών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επέκρινε τους περιορισμούς που επέβαλαν οι γερμανικές και οι ολλανδικές αρχές, χαρακτηρίζοντας αντιδημοκρατική την πρακτική, και διεμήνυσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να οργανώνει συγκεντρώσεις ενόψει της ψηφοφορίας.

Ο Κερν, σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο φύλλο της εφημερίδας Welt am Sonntag που κυκλοφορεί σήμερα, έκρινε ότι η προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος της Τουρκίας πλήττει το κράτος δικαίου στη χώρα αυτή, περιορίζει τον διαχωρισμό των εξουσιών και αντιβαίνει στις αξίες της ΕΕ.
Ταυτόχρονα, κάλεσε την ΕΕ να τερματίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και να ακυρώσει ή να μειώσει τη βοήθεια ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζεται να δοθεί στην Τουρκία ως το 2020.
«Πρέπει να δώσουμε νέα κατεύθυνση στις σχέσεις με την Τουρκία, απαλλαγμένοι από την ψευδαίσθηση ότι θα γίνει κράτος μέλος της ΕΕ», υποστήριξε ο Κερν στη συνέντευξή του στην κυριακάτικη Βελτ.

«Η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές αξίες καταπατώνται. Η ελευθεροτυπία έχει μετατραπεί σε άγνωστη λέξη», τόνισε ο αυστριακός καγκελάριος.
Ακόμη, ο Κερν επέκρινε έντονα τη σύλληψη του Ντενίζ Γιουτζέλ, του ανταποκριτή της Βελτ στην Τουρκία, ο οποίος έχει διπλή (τουρκική και γερμανική) υπηκοότητα, καθώς και πολλών άλλων δημοσιογράφων, πανεπιστημιακών και δημοσίων λειτουργών. Ο Κερν κάλεσε να απελευθερωθεί αμέσως ο Γιουτζέλ.

Πάντως ο καγκελάριος της Αυστρίας επισήμανε ότι η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός εταίρος της ΕΕ σε ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια, τη μετανάστευση και την οικονομική συνεργασία, ενώ αναγνώρισε ότι η Άγκυρα τήρησε τις δεσμεύσεις της βάσει της συμφωνίας για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών που σύναψε με τις Βρυξέλλες.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos