Σήμα για ΕΕ πολλών ταχυτήτων έδωσαν οι τέσσερις ισχυροί από τις Βερσαλλίες

07 Μαρτίου 2017 13:56

Υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων τάχθηκαν χθες οι τέσσερις «μεγάλοι» της Ευρώπης στην άτυπη σύνοδο κορυφής που διεξήχθη στις Βερσαλλίες. Καλεσμένοι του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, ο Ιταλός ομόλογός του Πάολο Τζεντιλόνι συνομίλησαν χθες κοντά στο Παρίσι σε μια προσπάθεια να χαράξουν στρατηγικές αναβίωσης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος εν όψει της 60ής επετείου της Συνθήκης της Ρώμης στα τέλη του μήνα.


Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου παρουσίασε πέντε σενάρια για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί η ΕΕ μέχρι το 2025 ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνει, που κυμαίνονται από την απλή ενιαία αγορά μέχρι την ενισχυμένη ενσωμάτωση. Από αυτά οι τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες συμφώνησαν ότι στηρίζουν την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, που θα επέτρεπε σε ορισμένες χώρες-μέλη της ΕΕ να προοδεύσουν πιο γρήγορα από άλλες.
«Η ενότητα δεν σημαίνει ομοιομορφία» υπογράμμισε ο Ολάντ, ο οικοδεσπότης της μίνι συνόδου με την οποία ήθελε να προσδώσει μια ''διεθνή ακτινοβολία'' στο προφίλ του βοηθώντας στην πολιτική του υστεροφημία λίγο πριν πέσει η αυλαία της θητείας του στην προεδρία της Γαλλίας.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τάσσομαι υπέρ της ύπαρξης νέων μορφών συνεργασίας, υπέρ νέων σχεδίων, υπέρ αυτού που αποκαλούμε διαφοροποιημένες συνεργασίες» ανέφερε ο Ολάντ σε δηλώσεις πριν από το δείπνο εργασίας, εξηγώντας πως κάποιες χώρες θα μπορούσαν «να προχωρήσουν πιο γρήγορα και πιο μακριά σε τομείς όπως η άμυνα, η Ευρωζώνη, μέσω της εμβάθυνσης της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, όπως είναι η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση, όπως είναι ο πολιτισμός ή η νεολαία» και χωρίς οι άλλες «να αποκλείονται ή να μπορούν να αντιταχθούν».
Από την πλευρά της η Μέρκελ τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει «να έχουν το θάρρος να αποδεχτούν ότι ορισμένες χώρες προχωρούν πιο γρήγορα από τις άλλες», χωρίς ωστόσο να κλείνει τον δρόμο «για εκείνες που έχουν καθυστερήσει», υπογραμμίζοντας πως «θα πρέπει να μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά».
Υπέρ μιας πιο ολοκληρωμένης Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά με «διαφορετικά επίπεδα ολοκλήρωσης» τάχθηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζεντιλόνι, ενώ ο Ισπανός ομόλογός του Ραχόι περιορίστηκε στη δήλωση πως «η Ισπανία είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στην ολοκλήρωση με όλους εκείνους που θα θελήσουν να την ακολουθήσουν». Σημειώνεται ότι υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων έχουν εκφρασθεί και η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο.

Εορτασμοί
Κομβική ημερομηνία για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου θεωρείται η 25η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθούν οι εορτασμοί στην ιταλική πρωτεύουσα για τα 60 χρόνια από τη Συνθήκη της Ρώμης.
Οι συζητήσεις για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η Ευρώπη των 27 γίνονται την ώρα που οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες ανησυχούν για την εκρηκτική άνοδο του ευρωσκεπτικισμού και μια σειρά από ζητήματα και μέτωπα απειλούν την ευρωπαϊκή συνοχή: η προσφυγική κρίση, οι επιπτώσεις του Brexit, η τρομοκρατία, αλλά και οι εντάσεις στις σχέσεις με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν και τις Ηνωμένες Πολιτείες του Ντόναλντ Τραμπ.

Στηρίζουν την ανανέωση της θητείας του Τουσκ
Στη συνάντηση στις Βερσαλλίες εκτιμάται ότι συζητήθηκε και το φλέγον ζήτημα της ανανέωσης της θητείας του Ντόναλντ Τουσκ στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Φρανσουά Ολάντ πριν από τη μίνι σύνοδο τάχθηκε υπέρ της ανανέωσης της θητείας του Τουσκ, παρά τη ρητή αντίθεση της ευρωσκεπτικιστικής πολωνικής κυβέρνησης που προτείνει έναν Πολωνό ευρωβουλευτή για τη θέση του. Η πρώτη θητεία του Τουσκ ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Μάιο και ο ίδιος έχει τη στήριξη της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών χωρών για να συνεχίσει και για τα επόμενα δυόμισι χρόνια. Ωστόσο ο Τουσκ είναι ο νούμερο ένα εχθρός του επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος, Γιάροσλαβ Κατζίνσκι, ο οποίος θέλει να τον αντικαταστήσει με τον Γιάτσεκ Σαριούζ Βόλσκι. Εν μέσω των τεράστιων προκλήσεων που ήδη αντιμετωπίζει η Ενωση, πολλοί ιθύνοντες φοβούνται ότι το ζήτημα ανοίγει ακόμα ένα μέτωπο που απειλεί τη συνοχή της ΕΕ. Εκτός από τον Ολάντ, ο οποίος τόνισε ότι δεν θέτει σε αμφισβήτηση την υποψηφιότητα Τουσκ προσπαθώντας να έχει «μια οπτική περισσότερο ευρωπαϊκή παρά κομματική εθνική», και οι ΥΠΕΞ της ΕΕ αρνήθηκαν να δώσουν δημόσια στήριξη στο αίτημα της Βαρσοβίας να αντικατασταθεί ο νυν επικεφαλής του ΕΣ.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos