Κόκκινη κάρτα στον «σουλτάνο» και από τη Γερμανία

22 Μαρτίου 2017 11:44

Ακολουθώντας το παράδειγμα της Ολλανδίας, η Γερμανία επί της ουσίας αποτρέπει τη διεξαγωγή προεκλογικών συγκεντρώσεων για το τουρκικό δημοψήφισμα στην επικράτειά της, ωστόσο στην πραγματικότητα ο Ταγίπ Ερντογάν έχει μεταφέρει κανονικότατα τον προεκλογικό του αγώνα στο ευρωπαϊκό έδαφος.


Στο τελευταίο επεισόδιο της... σαπουνόπερας ανάμεσα στο Βερολίνο και στην Αγκυρα, ο αντιπρόεδρος του CDU και στενός συνεργάτης της Ανγκελα Μέρκελ, Φόλκερ Μπουφιέ, δήλωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος και το επιτελείο του είναι ανεπιθύμητοι στη Γερμανία. «Αρκετά» τόνισε ο Μπουφιέ, προσθέτοντας ότι μια επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία θα έθετε μια σειρά ζητημάτων ασφαλείας.
«Κάποιος που μας προσβάλλει κατ' αυτό τον τρόπο δεν μπορεί να περιμένει ότι θα συγκεντρώσουμε χιλιάδες αστυνομικούς για να τον προστατέψουμε», είπε ο αντιπρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών, αναφερόμενος στις συγκρίσεις με τους ναζί που αποτελούν την αγαπημένη «καραμέλα» του Ερντογάν. Ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που σπάνια χάνει τα λόγια του, αναφέρθηκε στις τοποθετήσεις του Τούρκου προέδρου λέγοντας ότι η στάση του είναι τόσο «αδιανόητη» ώστε δεν επιδέχεται σχολιασμού.

Η άμεση αντίδραση της Αγκυρας ήταν να ακυρώσει όλες τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις εν όψει του δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου στη Γερμανία, κάτι που από κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο σχολιάστηκε ως θετική εξέλιξη, που θα επιτρέψει την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας της τουρκικής ομογένειας, η οποία ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο. Η ίδια η Μέρκελ είχε προειδοποιήσει ότι η γερμανική κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να απαγορεύσει εμφανίσεις Τούρκων αξιωματούχων στη Γερμανία, εφόσον δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία της χώρας, που δεν επιτρέπει την κακόβουλη προσβολή της κυβέρνησης.
Στελέχη της κυβέρνησης, εξάλλου, είχαν ζητήσει από την καγκελάριο να αναθεωρήσει την ήπια στάση που τηρεί έναντι της Αγκυρας μετά τις απανωτές προσβολές που έχει εκτοξεύσει εναντίον της Γερμανίας και να πάψει να κρύβεται πίσω από την τοπική αυτοδιοίκηση, η οποία έχει επωμιστεί το βάρος της απαγόρευσης των εκδηλώσεων μέχρι τώρα. Από την πλευρά της τουρκικής κυβέρνησης, βέβαια, η ακύρωση των συγκεντρώσεων είναι βούτυρο στο ψωμί της για να κλιμακώσει την αντιευρωπαϊκή ρητορική.

Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: ο Ερντογάν δεν έχει υποβάλει επίσημο αίτημα για να πραγματοποιήσει ομιλία στη Γερμανία. Αυτό, όμως, δεν τον εμποδίζει να κατακεραυνώνει τους «κακούς, φασίστες» Ευρωπαίους, που δεν τον αφήνουν να... παίξει μπάλα στο γήπεδό τους.
Εκστρατεία
Οπότε συνεχίζει ακάθεκτος να χρησιμοποιεί την Ευρώπη στην προεκλογική του εκστρατεία, χωρίς να μετακινηθεί από την Αγκυρα. Χθες, στη διάρκεια ομιλίας του στην τουρκική πρωτεύουσα, ο Ερντογάν ζήτησε από τους συμπατριώτες του να ψηφίσουν «ναι» ως απάντηση στην «αντι-τουρκική και αντι-ισλαμική Ευρώπη».
«Σας ζητώ να δώσετε μια απάντηση την οποία εκείνοι που μας παρακολουθούν στην τηλεόραση, από το εξωτερικό, οι συμπολίτες μας, όλη η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος, μπορούν να ακούσουν» είπε και ρώτησε το συγκεντρωμένο πλήθος αν είναι υπέρ «ενός μοναδικού έθνους, μιας μοναδικής σημαίας, ενός μοναδικού κόμματος και ενός μοναδικού κράτους».
Εξαπέλυσε άλλη μια επίθεση εναντίον της Ευρώπης λέγοντας ότι «οι μάσκες των ευρωπαϊκών χωρών έπεσαν».
«Μη ρεαλιστικό το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ»

Μετά το δημοψήφισμα θα αναθεωρήσει τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ενώπιον οπαδών του ότι η Αγκυρα δεν μπορεί πλέον να πιέζεται με τη συμφωνία για το Προσφυγικό σε αντάλλαγμα για οικονομική βοήθεια και επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
«Δεν μπορούν να μας απειλούν με αυτά πλέον» είπε ο Τούρκος πρόεδρος, συμπληρώνοντας «ας αλλάξουμε πρώτα το σύστημά μας στις 16 Απριλίου και τότε θα αναδειχθεί μια πολύ διαφορετική Τουρκία».
Η ανάγνωση της δήλωσής του είναι φυσικά διπλή. Αφενός θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Ερντογάν είναι έτοιμος να προχωρήσει σε μια πιο χαλαρή σύνδεση της Τουρκίας με την ΕΕ, αλλά από την άλλη ενδεχομένως θα είναι έτοιμος να αποκαταστήσει τις σχέσεις της Αγκυρας με τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε οριακό σημείο.
Από την πλευρά της η ΕΕ, πάντως, διά στόματος του επιτρόπου Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, βλέπει πλέον ως «μη ρεαλιστικό» το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας και δεν αποκλείει την πιθανότητα διαβουλεύσεων για μια διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos