Συλλυπητήρια από τον «σουλτάνο» μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις

24 Μαρτίου 2017 12:38

Τα συλλυπητήριά τους για τα θύματα του τρομοκρατικού χτυπήματος στο Λονδίνο απηύθυναν πολλοί ηγέτες στη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, όπως η Ανγκελα Μέρκελ, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο Φρανσουά Ολάντ και ο Σορίν Γκριντεάνου. Ανάμεσά τους και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προηγούμενες δηλώσεις του οποίου είχαν προκαλέσει διπλωματικές τριβές ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε πει ότι «εάν η Ευρώπη συνεχίσει με αυτό τον τρόπο, κανένας Ευρωπαίος, σε κανένα μέρος του κόσμου, δεν θα μπορεί να περπατά με ασφάλεια στους δρόμους».

Η Κομισιόν
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις αυτές, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, επεσήμανε ότι «θα πρέπει όλοι να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν εκφράζουμε αξιολογικές κρίσεις, σχόλια και γενικεύσεις σε μια πολύ ευαίσθητη συγκυρία». Προσέθεσε, δε, ότι «επί των συγκεκριμένων σχολίων έχουμε καλέσει τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Τουρκίας στην ΕΕ να προσέλθει στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης για συνάντηση με τον αρμόδιο διευθυντή, καθώς θα θέλαμε εξηγήσεις σχετικά με τα σχόλια του προέδρου Ερντογάν για την ασφάλεια στους ευρωπαϊκούς δρόμους». Λίγες ώρες αργότερα ο Ερντογάν επικοινώνησε με τη Μέι και αφενός εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, αφετέρου τόνισε ότι Τουρκία και Βρετανία είναι σύμμαχοι στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας. Επιπλέον, μίλησε για την πλήρη αλληλεγγύη της Τουρκίας ενάντια στην τρομοκρατία που απειλεί τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Φόρο τιμής στα θύματα απέτισε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, υπογραμμίζοντας «τη δύναμη και την επιμονή» της Βρετανίας. «Ο σκέψεις μου βρίσκονται στα θύματα και στις οικογένειές τους στο Λονδίνο», έγραψε ο Ομπάμα σε ένα tweet. Εξάλλου, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης στο Λονδίνο αλλά και όλων των θυμάτων της τρομοκρατίας παγκοσμίως τήρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, άνοιξε τη συνεδρίαση -στην οποία επρόκειτο να συζητηθεί κυρίως η κατάσταση στη Σομαλία- καλώντας τους ομολόγους του και τους διπλωμάτες «να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων».

Πάντως η τρομοκρατική επίθεση δεν πρόκειται να καθυστερήσει τα σχέδια της Βρετανίας για την έναρξη της επίσημης διαδικασίας αποχώρησής της από την ΕΕ, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της Τερέζα Μέι.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos