Ισχυρό μέτωπο κατά της Λεπέν

24 Απριλίου 2017 12:10

Ενας συνδυασμός τρομοκρατικών απειλών, αρνητικών επιδόσεων της οικονομίας, λαϊκισμού, σκανδάλων και αυξανόμενου ευρωσκεπτικισμού προκάλεσε πολιτικό σεισμό στη Γαλλία, στερώντας για πρώτη φορά και από τα δύο κόμματα που κυβερνούν τη χώρα από τη δεκαετία του '50 τη δυνατότητα διεκδίκησης της προεδρίας.

Οι κάλπες του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών έδειξαν ότι για το Μέγαρο των Ηλυσίων θα μονομαχήσουν ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος διεκδικεί την προεδρία χωρίς κόμμα και χωρίς προηγούμενη εκλογική εμπειρία, και η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, η οποία μετά το Brexit θα μπορούσε να γίνει ο επόμενος μεγάλος εφιάλτης για την ΕΕ.
Αποτελέσματα

Στις πρώτες εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων, ο Μακρόν, με το νεοσύστατο κίνημά του «Εμπρός!», κέρδισε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών με 23,9%, με τη Λεπέν να ακολουθεί με 21,7%, ποσοστό-ρεκόρ για το ευρωσκεπτικιστικό Εθνικό Μέτωπο. Στην τρίτη και τέταρτη θέση με μικρή διαφορά ακολούθησαν ο κεντροδεξιός Φρανσουά Φιγιόν με 20%, ο οποίος κατάφερε τις τελευταίες εβδομάδες να ανακτήσει δυνάμεις μετά το σκάνδαλο Penelopegate, αλλά όχι αρκετές ώστε να περάσει στον δεύτερο γύρο, και ο αριστερός Ζαν-Λικ Μελανσόν με 19,2%. Οι προεδρικές εκλογές ήταν πανωλεθρία για τους Σοσιαλιστές του απερχόμενου προέδρου Ολάντ, αφού ο υποψήφιος του κεβερνώντος κόμματος, Μπενουά Αμόν, απέσπασε μόλις το 6,3% των ψήφων.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos