Με στελέχη από Σοσιαλιστές και Ρεπουμπλικάνους η κυβέρνηση του Μακρόν

18 Μαϊος 2017 14:48

Σε περίοδο υπαρξιακής κρίσης βυθίζει τα παραδοσιακά μεγάλα κόμματα της Γαλλίας, το κεντροδεξιό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων και τους Σοσιαλιστές, η ανακοίνωση από πλευράς του νέου προέδρου της χώρας Εμανουέλ Μακρόν της κυβέρνησής του, καθώς σε αυτήν συμμετέχουν γνωστοί πολιτικοί από σχεδόν ολόκληρο το πολιτικό φάσμα.

Επιπλέον, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία του νέου κυβερνητικού σχήματος που παρουσίασε ο Μακρόν είναι πως από τις συνολικά 22 θέσεις του υπουργικού σχήματος, τις 11 αναλαμβάνουν γυναίκες. Το μεγαλύτερο πλήγμα από τις επιλογές του νέου προέδρου της Γαλλίας έχει δεχθεί η δεξιά παράταξη, καθώς ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ αλλά και αρκετοί υπουργοί προέρχονται από αυτήν, με τον Μπρουνό Λε Μερ, προβεβλημένο στέλεχος της παράταξης των Ρεπουμπλικάνων, να αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας και τον Ζεράλντ Νταρμανέν να αναλαμβάνει το υπουργείο Προϋπολογισμού.

Το έντονο κλίμα στη γαλλική Δεξιά είχε πυροδοτηθεί πριν από τη νίκη Μακρόν, όταν 170 εκλεγμένοι σε δημόσια αξιώματα με τους Ρεπουμπλικάνους είχαν υποστηρίξει την υποψηφιότητα του ηγέτη του «En Marche!». Χαρακτηριστικό του πόσο ανήσυχη είναι για το πολιτικό της μέλλον η παράταξη των Ρεπουμπλικάνων είναι ότι για το θέμα βγήκε σχετική ανακοίνωση η οποία ξεκαθάριζε ότι «τα στελέχη που εντάχθηκαν στη νέα κυβέρνηση δεν ανήκουν πλέον στους Ρεπουμπλικάνους».

Τα βέλη της όμως εναντίον της νέας κυβέρνησης και του Εμανουέλ Μακρόν έστρεψε και η κεντροαριστερή παράταξη των Σοσιαλιστών και ο υποψήφιος πρόεδρός τους στις εκλογές, Μπενουά Αμόν, ο οποίος τόνισε σε δηλώσεις του: «Ποιος πιστεύει ότι η Αριστερά θα μπορέσει να ανακάμψει εάν είναι μέρος μιας συμμαχίας της οποίας επικεφαλής είναι στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων».

Σημειώνεται ότι ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, πρώην υπουργός Αμυνας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ, ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μακρόν. Εκτός όμως από τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, θέση στην κυβέρνηση πήρε και ο Σοσιαλιστής δήμαρχος της Λιόν, Ζεράρ Κολόμ, ο οποίος ανέλαβε το υπουργείο Εσωτερικών.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos