Στη «σκιά» του Τραμπ η Σύνοδος G7

28 Μαϊος 2017 14:58

Η διάχυτη ανησυχία των Ευρωπαίων ήδη προτού εκλεγεί ο Ντόναλντ Τραμπ, ότι επί προεδρίας του οι διατλαντικές σχέσεις θα περάσουν από σκληρή δοκιμασία, ιδιαίτερα στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών, φαίνεται ότι δυστυχώς επιβεβαιώνεται. Κι αν η ΕΕ προσδοκούσε ότι οι στενοί του συνεργάτες θα πείσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ να χαμηλώσει τους τόνους και να υιοθετήσει μια πιο πραγματιστική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις, η διάψευση ήρθε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στην G7 που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες.

Ηδη προτού ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις τους στη γραφική Ταορμίνα της Ιταλίας οι ηγέτες των επτά ισχυρών χωρών, ο οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ, Γκάρι Κοέν, έδωσε μια πρώτη γεύση για το τι πρόκειται να επακολουθήσει, κάνοντας λόγο για μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους σε ό,τι αφορά το εμπόριο. Θα υπάρξει πολύ σκληρή συζήτηση, τόνισε ο Κοέν, για προσθέσει ότι «θα συζητήσουμε και για το τι σημαίνει ελεύθερο και ανοιχτό (εμπόριο)». Τον τόνο είχε θέσει ο ίδιος ο Τραμπ στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, επικρίνοντας το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας και λέγοντας ότι «οι Γερμανοί είναι πολύ κακοί, πολύ κακοί». «Κοιτάξτε τα εκατομμύρια αυτοκινήτων που πουλάνε στις ΗΠΑ. Τρομερό. Θα το σταματήσουμε αυτό», προσέθεσε.

Αργότερα ο Γιούνκερ προσπάθησε να περιορίσει τον σάλο που προκάλεσε η διαρροή των δηλώσεων Τραμπ, αλλά ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έκανε καν τον κόπο να απαντήσει στους δημοσιογράφους που τον ρωτούσαν επίμονα επί του θέματος. Ο οικονομικός του σύμβουλος, πάντως, διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα με τη Γερμανία, αλλά με το γερμανικό εμπόριο». Από την πλευρά της η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε το επίπεδο εμπιστοσύνης προς τις ΗΠΑ ως «αμετακίνητο», υπογραμμίζοντας πάντως ότι «ορισμένα πράγματα είναι όμως απρόβλεπτα».
Στόχος του Τραμπ, που δεν τον έχει κρύψει, είναι να διαπραγματευθεί με κάθε χώρα της ΕΕ ξεχωριστά, σε διμερές επίπεδο. Οπως δήλωσε και ο Κοέν, «οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν κάθε χώρα ανάλογα με το πώς μας αντιμετωπίζει εκείνη. Δηλαδή εάν εκείνοι δεν θέσουν εμπόδια στο εμπόριο ή δασμούς, δεν θα θέσουμε ούτε εμείς». Η ΕΕ, αντιθέτως, θέλει να συνεχίσει την πρακτική της συλλογικής διαπραγμάτευσης που ίσχυε μέχρι τώρα στις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον. Ωστόσο ο Τραμπ δεν εγκαταλείπει τα σχέδιά του και γι’ αυτό ασκεί έντονες πιέσεις στα κράτη-μέλη, αρχής γενομένης από τη Γερμανία, που είναι η χώρα της ΕΕ με τις περισσότερες εξαγωγές. Το ερώτημα που προκύπτει αυτήν τη στιγμή είναι κατά πόσον στο κλείσιμο της συνόδου των G7 θα εκδοθεί το παγιωμένο ανακοινωθέν, που θα τάσσεται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου και εναντίον των πρακτικών προστατευτισμού, καθώς μέχρι στιγμής η Ουάσιγκτον έχει μπλοκάρει μια τέτοια κοινή τοποθέτηση.
Ξεκαθάρισμα
Μιλώντας στο «Spiegel», η επίτροπος Εμπορίου, Σεσίλια Μάλμστρομ, ξεκαθάρισε τη θέση της ΕΕ απέναντι στις πιέσεις του Τραμπ. «Η διαφορά μας είναι ότι για τον Τραμπ το εμπόριο είναι κάτι στο οποίο υπάρχει ένας νικητής και ένας ηττημένος. Αυτό είναι προφανώς ίδιον του χαρακτήρα του και τον διαχωρίζει από εμάς. Για εμάς το εμπόριο μπορεί να έχει δύο νικητές». Επεσήμανε ακόμη ότι η τάση προστατευτισμού της Ουάσιγκτον υπό τον Τραμπ προβληματίζει ιδιαίτερα την ΕΕ και δεν θα γίνει αποδεκτή. «Ας διευκρινίσουμε, επιτέλους, ότι εκατομμύρια θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ εξαρτώνται από το εμπόριο με την ΕΕ», κατέληξε.
Η κλιματική αλλαγή «αγκάθι» στην ατζέντα της Συνόδου
«Αγκάθι» στην ατζέντα της G7, μετά το εμπόριο και φυσικά την παγκόσμια τρομοκρατική απειλή, μετά και την επίθεση στο Μάντσεστερ, αποτελεί το θέμα της κλιματικής αλλαγής. Ο Γκάρι Κοέν άσκησε κριτική στη μάχη που δίνει η παγκόσμια κοινότητα κατά της κλιματικής αλλαγής και τη συμφωνία του Παρισιού, την οποία έχουν υπογράψει και οι ΗΠΑ, λέγοντας ότι είναι επιβλαβής για την οικονομία. «Γνωρίζουμε ότι η συμφωνία που αποδέχθηκε η προηγούμενη κυβέρνηση θα αποδυναμώσει πάρα πολύ το επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ», τόνισε, ενώ είπε ότι ο Τραμπ ενδιαφέρεται «πάρα πολύ» να μάθει τι ακριβώς πιστεύουν για αυτό το θέμα οι συνομιλητές του στην G7. Η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει ήδη τρόπους για να παρακάμψει τη συμφωνία που υπέγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα, με επαναδιαπραγμάτευση των όρων για τις ΗΠΑ. Ο Ομπάμα είχε δεσμευθεί ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα έχει μειωθεί μέχρι το 2025 κατά 26% έως 28% σε σχέση με τα επίπεδα του 2005.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos