«Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή: Τεράστιες συνέπειες βλέπουν στην περιοχή από το «χτύπημα»

07 Ιουνίου 2017 16:09

«Η απάντηση του Ιράν θα μπορούσε να μεταμορφώσει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο το καθεστώς της Τεχεράνης και άλλες χώρες πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος κάτι το οποίο θα ήθελε το ISIS»

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ιράν την ώρα που η περιοχή της Μέσης Ανατολής και ο αραβικός κόσμος μοιάζει με «καζάνι που βράζει».

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Independent, πρόκειται για την πρώτη μεγάλη επίθεση των ισλαμιστών τρομοκρατών στο Ιράν.

Και σε παγκόσμιο επίπεδο, πρόκειται για την τέταρτη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση που φέρει την υπογραφή του Ισλαμικού Κράτους από την έναρξη του Ραμαζανιού, ιερού μήνα των μουσουλμάνων.

Ο βρετανός πολιτικός αναλυτής, Τσάρλι Γουίντερ επισημαίνει ότι, η ανάληψη ευθύνης των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τεχεράνη από το Ισλαμικό Κράτος θα έχει τεράστιες συνέπειες στην περιοχή.

«Η απάντηση του Ιράν θα μπορούσε να μεταμορφώσει εντελώς τον τρόπο με τον οποίο το καθεστώς της Τεχεράνης και άλλες χώρες πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος κάτι το οποίο θα ήθελε το ISIS», επισημαίνει σε μήνυμά του στο Twitter.

Δέκα μέρες νωρίτερα, το Ισλαμικό Κράτος είχε καλέσει τους υποστηρικτές του σε ολοκληρωτικό πόλεμο κατά των άπιστων της Δύσης με αφορμή την έναρξη του Ραμαζανιού και λίγα 24ωρα μετά τη βομβιστική επίθεση του Μάντσεστερ.

Εκατομμύρια μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο γιορτάζουν το Ραμαζάνι, έναν ιερό μήνα νηστείας και θρησκευτικής αφοσίωσης που ξεκίνησε από τις 27 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί στις 24 Ιουνίου.

Οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν ήδη λάβει έκτακτα μέτρα ασφαλείας για να αντιμετωπίσουν τυχόν επιθέσεις κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού ιερού μήνα από υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους.

Οι αιματηρές επιθέσεις στην Τεχεράνη σημειώνονται την ώρα που το Κατάρ, η πλούσια χώρα του Κόλπου που έχει συμμαχήσει με το Ιράν, βρίσκεται σε «καραντίνα» από τους Άραβες γείτονές του.

Στη Ράκα της Συρίας, την άτυπη «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους, βρίσκεται από χτες μεγάλη επιχείριση κατά των τζιχαντιστών, με συντονισμένη επίθεση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) από τα ανατολικά, δυτικά και βόρεια της ελεγχόμενης από το Ισλαμικό Κράτος πόλης.

Τα αιματηρά γεγονότα στο Ιράν σημειώνονται την ώρα που επιδεινώνονται οι σχέσεις μεταξύ των αραβικών κρατών και του Κατάρ . Ο Εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί, φέρεται να στηρίζει το ιρανικό καθεστώς, τη Χαμάς και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Οι σχετικές δηλώσεις του στις 23 Μαίου προκάλεσαν την αντίδραση άλλων χωρών του Κόλπου, που άρχισαν να απαγορεύουν διάφορα MME του Κατάρ, μεταξύ των οποίων και το αραβόφωνο δίκτυο "Al Jazeera". Στη συνέχεια όλες οι πλευρές άρχισαν να εξαπολύουν εκατέρωθεν κατηγορίες εκατέρωθεν κατηγορίες μέσω των MME τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι εξτρεμιστές σουνίτες ιεροκήρυκες καταδικάζουν τους σιίτες ως ειδωλολάτρες, ενώ οι φανατικοί τζιχαντιστές, όπως το «Ισλαμικό Κράτος», δολοφονούν σιίτες χαρακτηρίζοντάς τους «τακφιρί» (αποστάτες).

www.protothema.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos