Μήνυμα Μέρκελ στον Τραμπ από το Μεξικό: Τα τείχη δεν λύνουν τα προβλήματα

11 Ιουνίου 2017 13:29

Μιλώντας στην Πόλη του Μεξικού δίπλα στον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, η Μέρκελ είπε πως η Ιστορία έχει δείξει πως μόνο όταν οι αυτοκρατορίες είχαν καλές σχέσεις με τους γείτονές τους επιλύονταν οι μεταναστευτικές πιέσεις

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα πως η ανέγερση τειχών δεν θα επιλύσει τα προβλήματα που οφείλονται στη μετανάστευση, αντικρούοντας το όραμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, κατά την επίσκεψή της στο Μεξικό.

Μιλώντας στην Πόλη του Μεξικού δίπλα στον πρόεδρο του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο, η Μέρκελ είπε πως η Ιστορία έχει δείξει πως μόνο όταν οι αυτοκρατορίες είχαν καλές σχέσεις με τους γείτονές τους επιλύονταν οι μεταναστευτικές πιέσεις με τρόπο που διασφαλιζόταν η σταθερότητα.

«Το να κτίζεις τείχη και να αποκόπτεσαι δεν θα επιλύσει το πρόβλημα», είπε η Μέρκελ, που έχει δεχθεί πολιτική πίεση και στη δική της χώρα επειδή άνοιξε τα σύνορά της σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες από το 2015.
Το κλειδί είναι να βελτιωθεί το επίπεδο διαβίωσης και οι ευκαιρίες στις πληγείσες περιοχές, είπε.

Ο Τραμπ στήριξε την προεκλογική εκστρατεία του για την προεδρία των ΗΠΑ εν μέρει στην υπόσχεση να υψώσει ένα τείχος στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού για να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση και τη διακίνηση ναρκωτικών.

Ο Τραμπ υπαναχώρησε από την υπόσχεσή του να αναγκάσει το Μεξικό να πληρώσει το κόστος του τείχους και αναγκάστηκε να περιορίσει τις φιλοδοξίες του επιδιώκοντας να εξεύρει πόρους για να οικοδομήσει το τείχος από το Κογκρέσο των ΗΠΑ όπου οι Δημοκρατικοί αλλά ακόμη και κάποιοι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επικρίνει το σχέδιο.

Σε μια άλλη αντίστιξη με τον Τραμπ, η Μέρκελ και ο Πένια Νιέτο επαναβεβαίωσαν από κοινού τη δέσμευσή τους στο ελεύθερο εμπόριο, κατά την επίσκεψη της καγκελαρίου στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής.

Ο Πένια Νιέτο είπε πως το Μεξικό θα διασφαλίσει ότι οι ξένες επενδύσεις στο Μεξικό θα παραμείνουν υπό προστασία στις συνομιλίες για την επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA).

Ο Τραμπ έχει επιτεθεί κατ΄επανάληψη στη Γερμανία και στο Μεξικό για τα εμπορικά πλεονάσματά τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες και έχει δεσμευθεί να αποσύρει τη χώρα από τη NAFTA αν δεν μπορέσει να την επανδιαπραγματευθεί προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών.
Μεγάλες γερμανικές βιομηχανίες έχουν εργοστάσια τόσο στο Μεξικό όσο και στις ΗΠΑ, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες Volkswagen, BMW και Daimler.

www.protothema.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos