Ο Γιούνκερ δεν θα είχε αντίρρηση να τον διαδεχθεί η Μέρκελ στην προεδρία της Κομισιόν

02 Οκτωβρίου 2017 12:52

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε ότι «δεν θα είχε καμία αντίρρηση» να τον διαδεχθεί η Άνγκελα Μέρκελ στο πόστο του το 2019, που λήγει η θητεία του.

Κατέστησε πάνως σαφές ότι «δεν νομίζω ότι έχει τέτοια σχέδια».

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild και η οποία δημοσιεύεται σήμερα (Δευτέρα), ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός κάλεσε τα κόμματα που πιθανώς να συγκροτήσουν την επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού στο Βερολίνο -δηλαδή τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης, τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους- να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δεσμευτούν για την Ευρώπη.

«Η Τουρκία απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την ΕΕ»

Αναφορικά με την Τουρκία ο πρόεδρος της Κομισιόν απέφυγε να υιοθετήσει την προεκλογική δέσμευση της Μέρκελ ότι θα επιχειρήσει να βάλει φρένο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, αλλά επέρριψε στην κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν την ευθύνη για την ένταση στις σχέσεις της Άγκυρας με την ΕΕ.

«Η Τουρκία απομακρύνεται με μεγάλα βήματα από την Ευρώπη», είπε. «Η Τουρκία δεν αντέχει τη ζέστη στην ευρωπαϊκή κουζίνα και ως αποτέλεσμα προσπαθεί να ρίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το φταίξιμο για την αποτυχία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Εγώ θα ήθελα να το αποτρέψω αυτό. Ένα μεγάλο τμήμα της αστικής κοινωνίας στην Τουρκία τάσσεται πολύ υπέρ της Ευρώπης. Θα έπρεπε να τους στηρίξουμε, όχι να τους απογοητεύσουμε.»

Ο Γιούνκερ απορρίπτει τις οικονομικές κυρώσεις στην Πολωνία και την Ουγγαρία

Στην κόντρα με την Ουγγαρία και την Πολωνία για την πολιτική της Ε.Ε. στο προσφυγικό και τη Δικαιοσύνη, ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι ο μέχρι στιγμής διάλογος δεν έχει παρουσιάσει «ορατή πρόοδο». Ωστόσο, ο Γιούνκερ δεν σκέφτεται ακόμη το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων, θεωρώντας λάθος να στερηθούν οι δύο χώρες της ανατολικής Ευρώπης κοινοτικά κονδύλια «όσο δεν έχει κλείσει η οδός του διαλόγου».

Η συντηρητική κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπαν στην Ουγγαρία επιμένει, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, να μη δέχεται πρόσφυγες στα εδάφη της χώρας. Η κόντρα Βρυξελλών-Πολωνίας αφορά μεταξύ άλλων την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη που προωθεί η κυβέρνηση της χώρας.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos