Θα είναι αυτή η γυναίκα η επόμενη πρωθυπουργός της Ισλανδίας;

30 Οκτωβρίου 2017 13:20

Άλλη μια νεαρή πολιτικός ετοιμάζεται να αναλάβει τα ηνία ευρωπαϊκής χώρας, εν προκειμένω της Ισλανδίας, καθώς οι ψηφοφόροι στήριξαν έναν τετρακομματικό αριστερό συνασπισμό στις βουλευτικές εκλογές.

Αν και δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα λάβει εντολή σχηματισμού της επόμενης κυβέρνησης, ο συνασπισμός υπό την ηλικίας 41 ετών Katrin Jakobsdottir του Αριστερού-Πράσινου Κινήματος απέχει μια ανάσα από την εξουσία.

Ο συνασπισμός, στον οποίο μετέχουν επίσης οι Σοσιαλδημοκράτες, το Προοδευτικό Κόμμα και το Κόμμα των Πειρατών, κατέκτησε τη μικρότερη δυνατή πλειοψηφία με 32 από τις 63 έδρες, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο RUV -εξέλιξη που ανοίγει το δρόμο στη νεαρή αριστερή πολιτικό να αναλάβει τις τύχες της χώρας.

H Katrin Jakobsdottir του Αριστερού-Πράσινου Κινήματος απέχει μια ανάσα από την εξουσία στην Ισλανδία

Το Κόμμα Ανεξαρτησίας του απερχόμενου πρωθυπουργού Bjarni Benediktsson's παραμένει, βέβαια, ισχυρότερη δύναμη, αλλά έλαβε μόλις το ένα τέταρτο των ψήφων.

Το αποτέλεσμα των εκλογών -τρίτη προσφυγή στις κάλπες την τελευταία τετραετία- μπορεί να οδηγήσει στην απομάκρυνση της κεντροδεξιάς κυβέρνησής του από την εξουσία.

Ο πρόεδρος της Ισλανδίας συνήθως δίνει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος, αλλά μέχρι στιγμής ο πρόεδρος Gudni Johannesson δεν το έχει κάνει.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ισλανδίας, Bjarni Benediktsson

Ήταν η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση σε διάστημα λίγο μεγαλύτερου του ενός χρόνου, καθώς η βορειοευρωπαϊκή χώρα των 334.000 κατοίκων επλήγη από μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς.

Οι εκλογές προκηρύχθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του

Benediktsson λόγω της αποχώρησης ενός μέλους του υπουργικού του συμβουλίου, ο πατέρας του οποίου είχε γράψει, όπως αποδείχθηκε, μια συστατική επιστολή για έναν καταδικασμένο παιδεραστή.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καταρρεύσει τον Απρίλιο του 2016, όταν τα Panama Papers αποκάλυψαν ότι ο τότε πρωθυπουργός Sigmunder David Gunnlaugsson και η σύζυγός του είχαν στήσει υπεράκτια εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους.

Η οργή που πυροδότησε το σκάνδαλο με πλήθη να διαδηλώνουν μπροστά από τη Βουλή πετώντας γιαούρτια και ψάρια, ανάγκασε τον Gunnlaugsson να παραιτηθεί και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos