Βρετανία: Η κυβέρνηση θα ορίσει δια νόμου την ημερομηνία του Brexit

10 Νοεμβρίου 2017 12:20

«Ακούσαμε τους πολίτες και τα μέλη της Βουλής (των Κοινοτήτων) και προχωρήσαμε σε αυτή την αλλαγή ώστε να τερματιστεί η όποια σύγχυση σχετικά με το τι σημαίνει ο όρος "ημέρα της εξόδου"», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο βρετανός υπουργός που είναι αρμόδιος για το Brexit

Η κυβέρνηση της Βρετανίας ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα ορίσει διά νόμου την ημερομηνία και την ώρα της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες των υποστηρικτών του Brexit, που εξέφρασαν φόβους πως ο αργός ρυθμός της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες και οι αντιστάσεις στο διαζύγιο μπορεί να προκαλέσουν καθυστερήσεις.

Η κυβέρνηση υπό την Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι κατέθεσε μια τροπολογία στον νόμο για την αποχώρηση από την ΕΕ, ο οποίος συζητείται στο κοινοβούλιο, βάσει της οποίας το διαζύγιο θα τεθεί σε εφαρμογή στις 23:00 ώρα Γκρίνουιτς της 29ης Μαρτίου 2019 (01:00 της 30ής Μαρτίου 2019 ώρα Ελλάδας).

«Ακούσαμε τους πολίτες και τα μέλη της Βουλής (των Κοινοτήτων) και προχωρήσαμε σε αυτή την αλλαγή ώστε να τερματιστεί η όποια σύγχυση σχετικά με το τι σημαίνει ο όρος "ημέρα της εξόδου"», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο βρετανός υπουργός που είναι αρμόδιος για το Μπρέξιτ, ο Ντέιβιντ Ντέιβις.
Μέχρι τώρα η ημερομηνία αυτή προέκυπτε από το χρονοδιάγραμμα της διετούς διαπραγμάτευσης των δύο μερών, που ξεκίνησε επισήμως την 29η Μαρτίου 2017, αλλά δεν αναφερόταν ρητώς στον νόμο.

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι και η ομάδα της δίνουν μάχη προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν, εν μέσω ενός κλίματος ανησυχίας καθώς ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η συζήτηση για τη μεταβατική περίοδο ή για τους περίπλοκους όρους της μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στο ΗΒ και την ΕΕ.

Στο εσωτερικό, η Μέι έχει μπει σε έναν κακοτράχαλο δρόμο όσον αφορά το νομοσχέδιο για το Μπρέξιτ, την κεντρική πλατφόρμα της στρατηγικής της για το διαζύγιο. Αφού απώλεσε την απόλυτη πλειοψηφία των Συντηρητικών στις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου, η Μέι θα χρειαστεί να ενώσει τους βαθιά διχασμένους Τόρις και την υποστήριξη ενός μικρού, πιστού στο στέμμα βορειοϊλανδικού κόμματος για να περάσει το νομοσχέδιο και να μην υποστεί μια ανεπανόρθωτη ήττα.

Η απόφαση να οριστεί η ημερομηνία του Μπρέξιτ συνοδεύτηκε από τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει και άλλες τροπολογίες, ακόμη και από τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Αν τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων «μπορούν να βελτιώσουν το νομοσχέδιο, σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουν, θα συνεργαστούμε μαζί τους», ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Ντέιβις.

Η επόμενη σημαντική φάση της διαδικασίας στο κοινοβούλιο αναμένεται να λάβει χώρα την Τρίτη και την Τετάρτη, όταν τα μέλη του θα συζητήσουν και θα ψηφίσουν επί πολλών από τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί ως τώρα, η έκταση των οποίων φθάνει τις 186 σελίδες. Πάντως το νομοσχέδιο βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο κι αναμένεται να περάσουν μήνες πριν εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων και τη Βουλή των Λόρδων.

www.protothema.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos