Καζάνι που βράζει το Ιράν: Υποβαθμίζει τις διαδηλώσεις ο σύμμαχος του Ροχανί, Νασράλα

04 Ιανουαρίου 2018 14:19

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου έσπευσε να προειδοποιήσει τον Τραμπ να μην «επενδύσει» σε πολιτική αναταραχή στη χώρα

Στο πλευρό του Ροχανί στέκεται ο ηγέτης της σιιτικής λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, που υποβαθμίζει τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι μεγάλες». Προειδοποιεί μάλιστα τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ ότι θα απογοητευθεί από το αποτέλεσμα των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων.

«Οι διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στο Ιράν δεν έχουν πολιτικά κίνητρα, όπως οι μαζικές κινητοποιήσεις του 2009, και αναμένεται να τερματιστούν σύντομα... Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στο Ιράν και το θέμα αντιμετωπίζεται σοβαρά. Ο όγκος των διαδηλώσεων δεν είναι μεγάλος», επισήμανε ο Νασράλα σε συνέντευξή του στο φιλοϊρανικό τηλεοπτικό δίκτυο «al Mayadeen».

«Αυτό που συμβαίνει στο Ιράν βρίσκεται υπό έλεγχο και δεν συγκρίνεται με αυτό συνέβη το 2009. Το πρόβλημα στο Ιράν τώρα δεν είναι πολιτικό όπως το 2009», πρόσθεσε εξηγώντας ότι τα κίνητρα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων είναι οικονομικά εξαιτίας της κατάρρευσης κάποιων τραπεζών και της χρεοκοπίας εταιρειών.
Ο Νασράλα έσπευσε επίσης να τονίσει πως την απογοήτευση του ιρανικού λαού εκμεταλλεύονται τώρα εξωτερικές δυνάμεις. «Η Αμερική, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία έχουν εμπλακεί στην κρίση στο Ιράν»,υπογράμμισε.

Ωστόσο,πρόσθεσε ότι «ο Τραμπ θα απογοητευθεί, όπως και οι Ισραηλινοί και οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι που ελπίζουν σε πιο μαζικές διαδηλώσεις οι οποίες θα προκαλέσουν την πτώση της κυβέρνησης και χάος στο Ιράν».

Τέλος, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος η Τεχεράνη να «αλλάξει εξωτερική πολιτική» και να πάψει να στηρίζει «τα κινήματα αντίστασης» στην περιοχή.

Την ίδια ώρα στο Ιράν επικρατεί ανησυχητική ηρεμία.Υπό τον τίτλο: «Η αφύπνιση του φόβου», η γαλλική εφημερίδα «Liberation» σχολιάζει τις ανησυχητικές εξελίξεις στην ισλαμική χώρα επισημαίνοντας ότι οι Ιρανοί ζουν με τον φόβο ότι η καθημερινότητά τους δεν θα βελτιωθεί. Για το λόγο ξεχύνονται στους δρόμους διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στο ιρανικό θεοκρατικό καθεστώς.

Την χρονιά που εξελέγη o πρόεδρος Χασάν Ροχανί -το 2013- είχε υποσχεθεί να διευθετήσει την πυρηνική διένεξη με τη Δύση και να αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Στο πρώτο πέτυχε, στο δεύτερο απέτυχε.Το μποϊκοτάζ της συνεννόησης με τη Δύση από το θρησκευτικό κατεστημένο, η κρατική και αναποτελεσματική οικονομία, η νίκη Τραμπ στις ΗΠΑ, η διστακτικότητα της Ε.Ε έναντι της Τεχεράνης αλλά και οι τοπικές κρίσεις με βασικότερη τη διένεξη με τη Σαουδική Αραβία για την κυριαρχία στην περιοχή έκαναν τα πράγματα πιο δύσκολα για το καθεστώς της Τεχεράνης. Οι διαμαρτυρίες της τελευταίας εβδομάδας εξελίχθηκαν σε αμφισβήτηση του συστήματος στο οποίο οι Ιρανοί έχουν πάψει πλέον να πιστεύουν. Στις διαμαρτυρίες συμμετέχουν κυρίως τα φτωχότερα στρώματα των αστικών κέντρων ενώ οι αντιφρονούντες με επιρροή δεν έχουν ταχθεί ακόμα με το νέο κίνημα.

Η δυσφορία των Ιρανών και ο πόθος για αλλαγή δεν πρόκειται να υποχωρήσουν εύκολα, σχολιάζουν τα ιρανικά ΜΜΕ. Πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν, ωστόσο, πως οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις δεν έχουν την στήριξη της μεσαίας στήριξης κατά συνέπεια θα ατονίσουν γρήγορα, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Bild».

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos