Μαζική έξοδος από τη Βενεζουέλα: «Σφράγισαν» προσωρινά τα σύνορα στη Βραζιλία

07 Αυγούστου 2018 11:41

Η Βραζιλία σφράγισε τα βόρεια σύνορά της με τη Βενεζουέλα, ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες υποδοχής των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων, αλλά τα ξανάνοιξε μερικές ώρες αργότερα.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα τοπική ώρα το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας ακύρωσε την απόφαση περιφερειακού δικαστηρίου στην πολιτεία Ροράιμα της Αμαζονίας να κλείσει το πέρασμα απ’ όπου περνούν καθημερινά περίπου 500 Βενεζολάνοι στη χώρα, με την δικαστή Ρόζα Βέμπερ να επισημαίνει ότι «δεν δικαιολογείται να διαλέξουμε τον εύκολο δρόμο να “κλείσουμε τις πόρτες” λόγω των δυσκολιών στη φιλοξενία των προσφύγων».

Η απόπειρα δολοφονίας, όπως καταγγέλλει το Καράκας, κατά του Νικολάς Μαδούρο το περασμένο Σαββατοκύριακο έχει κλιμακώσει τις εντάσεις στη χώρα.

Η προσωρινή διαταγή που είχε εκδώσει το περιφερειακό δικαστήριο ανέφερε ότι το μεθοριακό πέρασμα θα ήταν ανοικτό για όλους πλην των Βενεζολάνων που ήθελαν να μπουν στη Βραζιλία. Κυνηγημένοι από την πρωτοφανή οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση στην πατρίδα τους πολλές χιλιάδες Βενεζολάνοι έχουν διαφύγει την τελευταία τριετία σε γειτονικές χώρες, όπως η Κολομβία και η Βραζιλία αναζητώντας μια καλύτερη τύχη.

Ωστόσο, οι περισσότεροι που πέρασαν τους τελευταίους μήνες τα σύνορα με τη Βραζιλία ζουν σε άθλιες συνθήκες στους δρόμους της Μπόα Βίστα, πρωτεύουσας της πολιτείας Ροράιμα στην Αμαζονία.

Οι τοπικές Αρχές ζητούν εδώ και μήνες να κλείσουν τα σύνορα, τονίζοντας ότι έχουν καταρρεύσει οι δημόσιες υπηρεσίες κι ότι με το κύμα των προσφύγων έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα, αλλά η κυβέρνηση της χώρας αντιτίθεται επισημαίνοντας ότι η χώρα πρέπει να συνδράμει τους γείτονες που υφίστανται τις συνέπειες μιας ανθρωπιστικής κρίσης.

 www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos