Οι ΗΠΑ κλείνουν το προξενείο τους στη Βασόρα -Λόγω απειλών από το Ιράν

29 Σεπτεμβρίου 2018 14:59

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κλείνουν το προξενείο τους στη Βασόρα, κάνοντας λόγο για απειλές τις οποίες αποδίδουν στο Ιράν.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις ολοένα και περισσότερες και πιο συγκεκριμένες απειλές και την υποκίνηση σε επιθέσεις στο προσωπικό και τις εγκαταστάσεις μας στο Ιράκ, έδωσα εντολή για την προσωρινή μετακίνηση του διπλωματικού μας προσωπικού στο Ιράκ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Οι απειλές αυτές προέρχονται «από την ιρανική κυβέρνηση, την Δύναμη Κοντς του σώματος των Φρουρών της Επανάστασης και πολιτοφυλακές που βοηθάει, ελέγχει και διευθύνει ο επικεφαλής της Δύναμης Κοντς, Γασέμ Σολεϊμανί», αναφέρεται ακόμη.

Ο Πομπέο έδωσε εντολή για τη διατεταγμένη αποχώρηση όλου του αμερικανικού προσωπικού του γενικού προξενείου της Βασόρας, διευκρίνισε παράλληλα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χέδερ Νόιερτ, σημειώνοντας ότι οι προξενικές υπηρεσίες θα παρέχονται από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη.

«Σημειώθηκαν επανειλημμένως περιστατικά έμμεσων πυροβολισμών από στοιχεία των πολιτοφυλακών αυτών προς το γενικό μας προξενείο στη Βασόρα, κυρίως κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ώρου», διευκρίνισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Γνωστοποίησα σαφώς στο Ιράν ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν άμεσα και επαρκώς σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίον αμερικανικών κτιρίων είτε οφείλονται άμεσα στο Ιράν είτε σε ενδιάμεσους», πρόσθεσε.

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέδωσε νέα προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς πολίτες που ταξιδεύουν στο Ιράκ, με την οποία τους προειδοποιεί ότι η ικανότητα των αμερικανικών αρχών να τους βοηθήσουν σε περίπτωση που παρουσιαστεί επείγουσα ανάγκη είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos