Βραζιλία: Ο Μπολσονάρου παρουσίασε τις γραμμές της πολιτικής του, προκαλώντας τις πρώτες αντιδράσεις

31 Οκτωβρίου 2018 12:22

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου παρουσίασε το πλαίσιο της μελλοντικής του ακροδεξιάς κυβέρνησης, η οποία θα διαθέτει ένα υπερυπουργείο Οικονομίας και τη συγχώνευση του υπουργείου Περιβάλλοντος με αυτό της Αγροτικής Πολιτικής, κάτι που προκάλεσε αμέσως τις επικρίσεις οικολογικών οργανώσεων.

Για το υπουργείο Δικαιοσύνης ο Μπολσονάρου σκέφτεται τον δικαστή Σέρζου Μόρου, πρωταγωνιστή στην έρευνα για ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς, γνωστό ως «επιχείρηση πλύσιμο αυτοκινήτου», ο οποίος δήλωσε χθες Τρίτη ότι «τον τιμά» το γεγονός, αναμένοντας την επίσημη πρόταση.

Ο Μπολσονάρου, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 1η Ιανουαρίου, ανέφερε επίσης το ενδεχόμενο να προτείνει στον Μόρου μια θέση στο Ανώτατο Δικαστήριο, όταν υπάρξει κενή θέση, κάτι που εκτιμάται ότι θα συμβεί το 2020.

Ο Μόρου έγινε κυρίως γνωστός καθώς ήταν αυτός που καταδίκασε σε πρώτο βαθμό τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος εκτίει από τον Απρίλιο δωδεκαετή ποινή κάθειρξης για δωροληψία και ξέπλυμα χρήματος.

Έπειτα από μια συνάντηση χθες μεταξύ του Μπολσονάρου και των στενών συμβούλων του στο Ρίο ντε Ζανέιρο, ο βουλευτής Όνιξ Λορενζόνι, που θα είναι πιθανότατα ο νέος πρωθυπουργός της χώρας, επιβεβαίωσε τον περιορισμό της κυβέρνησης «σε 15 με 16 υπουργεία», έναντι 30 που είναι τώρα.

Προκειμένου να γίνει αυτό, πρέπει να συγχωνευθούν πολλά υπουργεία. «Το Αγροτικής Ανάπτυξης και το Περιβάλλοντος θα συγχωνευθούν σε ένα υπουργείο, όπως προβλεπόταν εξ αρχής», διευκρίνισε ο Λορενζόνι.

Ωστόσο, ο Μπολσονάρου είχε επισημάνει λίγες ημέρες πριν τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ότι «είναι ανοικτός στη διαπραγμάτευση» για το αμφιλεγόμενο αυτό ζήτημα του προγράμματός του.

Χιλή, Ισραήλ, ΗΠΑ

Οι οικολόγοι εκτιμούν ότι αυτή η συγχώνευση θα θυσιάσει την προστασία του περιβάλλοντος στα συμφέρονται του ισχυρού λόμπι των αγρο- επιχειρηματιών, που στηρίζουν ανοικτά τον εκλεγμένο πρόεδρο.

Το μέτρο αυτό όμως προκαλεί ανησυχία και στους εκπροσώπους του λόμπι, οι οποίοι φοβούνται την επιβολή εμπορικών κυρώσεων από ξένες χώρες στις εξαγωγές σόγιας και κρέατος από τη Βραζιλία, δύο τομείς που επιβαρύνουν πολύ το περιβάλλον.

Η οικολόγος Μαρίνα Σίλβα, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και υποψήφια στις προεδρικές εκλογές, χαρακτήρισε αυτή τη συγχώνευση «καταστροφή», εκτιμώντας στο Twitter «μια τραγική εποχή ξεκινά κατά την οποία η προστασία του περιβάλλοντος θα είναι μηδενική».

Για τη Greenpeace η συγχώνευση αυτή είναι «ένα μεγάλο λάθος» σε «μια χώρα με τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα παγκοσμίως και το μεγαλύτερο δάσος του κόσμου», τον Αμαζόνιο, το οποίο είναι επίσης και «σαν να πυροβολούν τα πόδια τους από οικονομική άποψη».

Στο μεταξύ ο Πάουλο Γκέντες, ο υπερφιλελεύθερος γκουρού του Μπολσονάρου, επιβεβαίωσε ότι θα είναι επικεφαλής του υπερυπουργείου Οικονομίας, στο οποίο θα περιλαμβάνονται το υπουργείο Οικονομικών, Προγραμματισμού, Εξωτερικού Εμπορίου και Βιομηχανίας.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos