Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σάλος στη Γαλλία από την απόφαση Μακρόν να τιμήσει τον στρατάρχη Πετέν

08 Νοεμβρίου 2018 11:55

Ο Πετέν καταδικάστηκε σε θάνατο μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου για τις ενέργειές του ως πρωθυπουργός


Σάλο έχει προκαλέσει στη Γαλλία η απόφαση του προέδρου της χώρας Εμμανουέλ Μακρόν να τιμήσει τον στρατάρχη Φιλίπ Πετέν, ο οποίος από τη μια οδήγησε τον γαλλικό στρατό στη νίκη κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά από την άλλη στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους Ναζί.

Ο Μακρόν θα τιμήσει την Κυριακή τον Πετέν μαζί με άλλους επτά ανώτατους Γάλλους αξιωματικούς στα πλαίσια των εορτασμών για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη λήξη του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Πετέν τέθηκε επικεφαλής των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στα μέσα του 1917 μετά τη νίκη των Γάλλων στην μάχη του Βερντέν που διήρκησε 10 μήνες και στην οποία έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 300.000 Γάλλοι και Γερμανοί στρατιώτες. Ο Πετέν κατάφερε να αναπτερώσει το ηθικό των Γάλλων που είχε πληγεί από σειρά κρουσμάτων λιποταξίας.

Δύο δεκαετίες αργότερα, ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ η Γαλλία ήταν έτοιμη να πέσε στα χέρια των Γερμανών, ο Πετέν ανέλαβε πρωθυπουργός στην κυβέρνηση του Βισί και συνεργάστηκε με τους Ναζί με αποτέλεσμα την εξόντωση χιλιάδων Εβραίων. Για τις ενέργειές του αυτές, μάλιστα, μετά τη λήξη του πολέμου καταδικάστηκε σε θάνατο με τον Σαρλ ντε Γκολ να μετατρέπει την ποινή σε ισόβια.

«Είναι σοκαριστικό για την Γαλλία να τιμά έναν άνθρωπο που κρίθηκε ανάξιος να καλείται Γάλλος» δήλωσε ο πρόεδρος της οργάνωσης Crif που εκπροσωπεί περίπου 400.000 Εβραίους της Γαλλίας.

«Ο Πετέν ήταν προδότης και αντισημίτης. Τα εγκλήματά του και η προδοσία του δεν μπορούν να διαγραφούν από την ιστορία. Μακρόν το παράκανες» έγραψε ο Ζαν Λουκ Μελανσόν.

Από την πλευρά του ο Μακρόν δήλωσε ότι είναι «απόλυτα νόμιμο να τιμήσουμε τους αξιωματικούς που μας οδήγησαν στη νίκη. Ο Πετέν ήταν ένας μεγάλος στρατιώτης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου».

www.protothema.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr