Brexit: “Τσουνάμι” παραιτήσεων υπουργών πνίγει την Τερέζα Μέι

15 Νοεμβρίου 2018 12:55

Τέσσερις υπουργοί έχουν μέχρι στιγμής υποβάλλει την παραίτησή τους μετά το δραματικό χθεσινό υπουργικό συμβούλιο - Παραιτήθηκαν ο υπουργός και ο υφυπουργός για το Brexit – Νωρίτερα είχαν παραιτηθεί ο υφυπουργός αρμόδιος για τη Βόρεια Ιρλανδία και η υπουργός Εργασίας Έσθερ ΜακΒέι – Καταρρέει η στερλίνα!


Ήταν δεδομένο πως η Τερέζα Μέι θα έβρισκε απέναντί της πολλούς. Η συμφωνία για το Brexit πέρασε μεν από το μαραθώνιο υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης (14.11.2018) αλλά πέρασε κατά πλειοψηφία και με τουλάχιστον 10 υπουργούς να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους. Η Ντάουνιγκ Στριτ φοβόταν παραιτήσεις. Και πριν Τερέζα λαλήσει τρις, ήρθαν κι αυτές. Πιο ηχηρή απ’ όλες η παραίτηση του Ντόμινικ Ράαμπ, του υπουργού αρμόδιου για το… Brexit που είχε αναλάβει καθήκοντα μόλις πριν από τέσσερις μήνες!

Μόλις έγινε γνωστή η παραίτηση του υπουργού Brexit άρχισε και η… βουτιά για τη στερλίνα έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με το δίκτυο CNBC. Η στερλίνα υποχώρησε κατά 1% στο 1,2856 δολάριο.

Οι βρετανικές μετοχές και οι κλάδοι που επηρεάζονται ιδιαίτερα από το Brexit δέχθηκαν σήμερα σκληρό πλήγμα από την παραίτηση του Βρετανού υπουργού για το Brexit Ντόμινικ Ράαμπ.

Οι μετοχές των κατασκευαστικών εταιριών, των λιανεμπόρων και των εγχώριων τραπεζών βυθίστηκαν ενώ ο δείκτης FTSE 250 κατέγραψε πτώση 1% στην αρχή της συνεδρίασης. Η υποχώρηση της στερλίνας προσέφερε στήριξη στον δείκτη FTSE 100, που περιλαμβάνει εταιρίες με εξαγωγικό προσανατολισμό, καταγράφοντας άνοδο 0,3% στις 11:52 ώρα Ελλάδας.

Οι κατασκευαστικές εταιρίες Barratt Development, Persimmon, Taylor Wimpey, Berkely Group κατέγραψαν πτώση από 4,9% έως 6,7%. Η μετοχή της Barclays σημείωσε βουτιά 6,6%, η RBS υποχώρησε κατά 6,2%, με τη μετοχή της Lloyds να καταγράφει απώλειες 4,4%, καθώς οι εγχώριες τράπεζες επλήγησαν από την παραίτηση του υπουργού, η οποία επέτεινε την πολιτική αβεβαιότητα.

Στο ‘κόκκινο’ ήταν και οι μετοχές των εταιριών λιανικής πώλησης, με τη μετοχή της Marks & Spencer να υποχωρεί κατά 5,2% και της Next κατά 5%.

newsit.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos