Το Αμερικανικό Πεντάγωνο απειλεί να πετάξει έξω την Τουρκία από τη συμπαραγωγή των F-35

29 Νοεμβρίου 2018 14:10

Με αποπομπή από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 κινδυνεύει η Τουρκία αν προχωρήσει στην παραλαβή αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία, όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο έκθεση του Πενταγώνου προς το Κογκρέσο.

Στη δισέλιδη περίληψη της απόρρητης έκθεσης επισημαίνεται ότι μολονότι η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος του προγράμματος κι έχει επενδύσει σ’ αυτό πάνω από 1,25 δισ. δολάρια από το 2002, η αμερικανική κυβέρνηση «θα επανεκτιμήσει τη συνεχιζόμενη συμμετοχή της Τουρκίας ως μίας εκ των 8 χωρών εταίρων, εάν προχωρήσει στην αγορά των S-400».

«Η τουρκική κυβέρνηση έχει δηλώσει επανειλημμένα δημοσίως ότι έχει ολοκληρώσει τη συμφωνία για την προμήθεια των S-400» με προγραμματισμένη ημερομηνία παράδοσης τον Ιούλιο του 2019, αναφέρει η έκθεση.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι δέκα τουρκικές εταιρείες ετοιμάζονται να παράγουν εξαρτήματα αξίας περίπου 12 δισ. δολαρίων, μεταξύ των οποίων βασικά ανταλλακτικά για την κεντρική άτρακτο και το σύστημα προσγείωσης.

«Η τουρκική βιομηχανία κατασκευάζει ανταλλακτικά αεροσκαφών για όλες τις παραλλαγές και τους πελάτες της F-35», αναφέρει το Πεντάγωνο.

Μιλώντας στην Ουάσιγκτον προ ημερών ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Άγκυρα ήθελε να αγοράσει πυραύλους Patriot από τις ΗΠΑ, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει πίσω η Τουρκία στο θέμα των S-400. «Η τρέχουσα συμφωνία είναι ολοκληρωμένη, δεν μπορώ να την ακυρώσω. Αλλά χρειάζομαι περισσότερα. Προτιμώ να αγοράσω από τους συμμάχους μου», είπε, αφήνοντας ανοικτή την πόρτα να αγοράσει αμερικανικό στρατιωτικό υλικό στο μέλλον.

Καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να μεταπείσουν την Άγκυρα να μην αγοράσει τους S-400 η κυβέρνηση «έχει αναπτύξει ένα εναλλακτικό πακέτο» για να προσφέρει στην Τουρκία ένα ισχυρό, ικανό, συμβατό με το ΝΑΤΟ σύστημα αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας που απαιτεί υποστήριξη από το Κογκρέσο», σύμφωνα με την περίληψη της έκθεσης.

Αν και επισημαίνεται «η μοναδική γεωστρατηγική θέση» της Τουρκίας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, η έκθεση αναφέρει ότι η απόκτηση των S-400 πέρα απ’ την αποπομπή της Άγκυρας από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 μπορεί να πυροδοτήσει αμερικανικές κυρώσεις και να επηρεάσει την προμήθεια από την Τουρκία άλλων οπλικών συστημάτων, όπως τα F-16 της Lockheed Martin, ή τα ελικόπτερα UH-60 Black Hawk και τα CH47F Chinook.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos