Αντίστροφη μέτρηση για τη διαδοχή της Μέρκελ στο «τιμόνι» των Χριστιανοδημοκρατών

05 Δεκεμβρίου 2018 14:23

Αύριο ξεκινούν οι εργασίες του κομματικού συνεδρίου του CDU στο Αμβούργο - Την Παρασκευή η ψηφοφορία για τον διάδοχό της Μέρκελ - Ποιος έχει το προβάδισμα


Σε μπρα ντε φερ μεταξύ της εκλεκτής της Άνγκελα Μέρκελ και του στενού συνεργάτη του Σόιμπλε εξελίσσεται η μάχη για την διαδοχή στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.

Η γενική γραμματέας του κόμματος Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ και η «παλιά καραβάνα» του CDU, Φρίντριχ Μερτς δίνουν μάχη στήθος με στήθος με την κοντομαλλούσα «μίνι-Μέρκελ να έχει ένα μικρό προβάδισμα.

Στις εργασίες του συνεδρίου που ξεκινούν αύριο στο Αμβούργο, η Μέρκελ παραδίδει τη σκυτάλη έπειτα από 18 χρόνια στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών. Όμως η κρίσιμη ημέρα του συνεδρίου είναι η Παρασκευή όπου 1001 σύνεδροι θα κληθούν να αναδείξουν σε μυστική ψηφοφορία αυτόν που θα βγάλει το κόμμα από το τέλμα στο οποίο είχε βυθιστεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Η πολιτική ανοικτών θυρών που υιοθέτησε η Μέρκελ το 2015 της κόστισε σε λαοφιλία με την ίδια να αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για το ταπεινωτικό αποτέλεσμα του κόμματός της στις περιφερειακές εκλογές της Έσση.

Η Μέρκελ έχει τρία χρόνια στη διάθεσή για να αποχαιρετήσει οριστικά την γερμανική πολιτική σκηνή:το 2021 ολοκληρώνει την τέταρτη θητεία της στην Καγκελαρία που θα είναι και η τελευταία.

Μερτς ή Ανεγκρέτ; Ιδού το ερώτημα

Η αλλαγή σκυτάλης στο κόμμα CDU θα προκαλέσει μεγαλύτερους κλυδωνισμούς σε περίπτωση εκλογής του εκλεκτού του Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς, ενώ δεν αναμένονται μεγάλες αλλαγές εάν επικρατήσει η «μίνι Μέρκελ», Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ. Ο τρίτος επικρατέστερος υποψήφιος υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, έχει ελάχιστες πιθανότητες εκλογής, όπως σχολιάζει η εφημερίδα «Sueddeutsche Zeitung».

Αν και αρχικά η παλιά «καραβάνα» των Χριστιανοδημοκρατών, Φρίντριχ Μερτς ακουγόταν ως το μεγάλο φαβορί για να διαδεχτεί τη Μέρκελ στην ηγεσία του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, τις τελευταίες ημέρες, το όνομα της «μίνι Μέρκελ» μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι.

Ο Φρίντριχ Μερτς, πρώην επικεφαλής της Κ.Ο της «Χριστιανικής Ένωσης» (CDU/CSU) έχει τις «ευλογίες» πρωτοκλασάτων στελεχών των Χριστιανοδημοκρατών, όπως του προέδρου της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Γκίντερ Έτινγκερ, όπως σχολιάζουν τα γερμανικά ΜΜΕ.

Όμως, η Άνγκελα Μέρκελ στηρίζει τη γενική γραμματέα του κόμματος του CDU, Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ ή εν συντομία «ΑΚΚ».

Tην Παρασκευή, οι 1001 σύνεδροι θα εκλέξουν τον διάδοχο της Μέρκελ και νέο αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατών.
Εάν επικρατήσει η εκλεκτή της, γενική γραμματέας του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, Ανεγκρέτ Κραμπ -Κάρενμπαουερ, θα υπάρξουν μικρές αναταράξεις στο κόμμα και τον κυβερνητικό συνασπισμό. Αλλά με τον Φρίντριχ Μερτς ή τον Γενς Σπαν- εάν κάνει τη μεγάλη έκπληξη- αυτό θεωρείται αδύνατο.

Κορυφαίο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών υποστηρίζει ότι ο συντηρητικός Μερτς θα προσπαθούσε να κόψει τον «ομφάλιο λώρο» του CDU με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Aλλά και ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν θα μπορούσε ως επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών να ακυρώσει τον «μεγάλο συνασπισμό» (Groko) και να προσανατολιστεί σε «συμμαχία Τζαμάικα» με τους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP) και το κόμμα των Πρασίνων.

protothema.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos