Αλλαγή σκυτάλης στο κόμμα της Μέρκελ: Ξεκινά σήμερα το συνέδριο του CDU - Ποιος θα είναι ο διάδοχος;

06 Δεκεμβρίου 2018 12:35

Οι επικρατέστεροι υποψήφιοι είναι ο εκλεκτός του Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς και η αγαπημένη της Μέρκελ, Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ - Σε αναβρασμό οι Χριστιανοδημοκράτες στη Γερμανία


Σε αναβρασμό οι Χριστιανοδημοκράτες στη Γερμανία, μόλις ένα 24ωρο πριν την ανάδειξη του νέου ηγέτη του κόμματος. Σήμερα ξεκινά το συνέδριο του CDU στο Αμβούργο και αύριο η Άνγκελα Μέρκελ παραδίδει τη σκυτάλη του κόμματος στο νέο αρχηγό.

Ύστερα από 18 μήνες στην αρχηγία των Χριστιανοδημοκρατών, η Μέρκελ αποχαιρετά μια για πάντα το κόμμα της (CDU) με τον διάδοχό της να αναλαμβάνει να κάνει «λίφτινγκ» στο κόμμα, αποκαθιστώντας την εμπιστοσύνη των Γερμανών. Ποιος όμως θα είναι ο διάδοχος της Μέρκελ; Η εκλεκτή της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ ή ο στενός συνεργάτης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φρίντριχ Μερτς; Αύριο οι 1001 σύνεδροι θα κληθούν να αναδείξουν σε μυστική ψηφοφορία τον νέο επικεφαλής του κόμματος. Αν και οι υποψήφιοι για την ηγεσία του CDU αγγίζουν τους 12, τρεις είναι οι επικρατέστεροι: Ανεγκρέτ, Μερτς και ο υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν. Ωστόσο, η Ανεγκρέτ και ο Μερτς αναμένεται να δώσουν μάχη στήθος με στήθος στην αυριανή ψηφοφορία.

Ο Γενς Σπαν, υπουργός Υγείας της Γερμανίας έχει ελάχιστες πιθανότητες εκλογής, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ψηφίζει «δαγκωτό» Φρίντριχ Μερτς ενώ η Μέρκελ έχει εκφράσει διακριτικά την στήριξή της στην κοντομαλλούσα γενική γραμματέα του κόμματος.
Σήμερα ο Πέτερ Αλτμάγερ, υπουργός Οικονομίας και έμπιστος συνεργάτης της Μέρκελ δήλωσε ότι η καλύτερη λύση για το κόμμα είναι η «ΑΚΚ», εν συντομία από τα αρχικά του ονόματος Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ.

O Aλτμάγερ επέκρινε τον Σόιμπλε λέγοντας ότι με την στάση του ενισχύει τη διάσπαση του κόμματος.

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι διάδοχοι της Μέρκελ

Η κοντομαλλούσσα Aνεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ

Η γ.γ των Χριστιανοδημοκρατών έχει το παρατσούκλι «AKK» από τα αρχικά του ονόματός της. Πίνει «νερό» στο όνομα της Μέρκελ αν και μετά την πανωλεθρία των Χριστιανοδημοκρατών σε Βαυαρία και Έσση, έχει αρχίσει να παίρνει αποστάσεις από την πολιτική της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Μητέρα τριών παιδιών, πιστή Καθολική, απορρίπτει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου και δηλώνει ανοιχτά ότι δεν είναι φεμινίστρια. Η 56χρονη «μίνι – Μέρκελ», πρωθυπουργός στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ, ακολουθεί μια σοβαρή, πραγματιστική και αντικειμενική προσέγγιση των πραγμάτων.

Γενς Σπαν - ο ομοφυλόφιλος υπουργός Υγείας

Φοράει βέρα στο δεξί ποζάροντας δίπλα στον σύντροφό του. Ο 38χρονος Γενς Σπαν ανήκει στην σκληροπυρηνική πτέρυγα του CDU, κυρίως σε ότι αφορά το μεταναστευτικό. Ως υπουργός Υγείας, έχει αναδείξει σε βασική του προτεραιότητα την μεγαλύτερη δυνατή πρόσβαση των πολιτών σε γιατρούς της επιλογής τους και τον περιορισμό των μεγάλων διαστημάτων αναμονής για ραντεβού. Είναι ο εκλεκτός του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου και ο μεγάλος πονοκέφαλος της «παλιάς καραβάνας», Φρίντριχ Μερτς.

Φρίντριχ Μερτς – η «παλιά καραβάνα»

Ο 63χρονος Μερτς ήταν ως το 2009 ένας εκ των ισχυρότερων εσωκομματικών αντιπάλων της κυρίας Μέρκελ. Ως επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU διέθετε μεγάλη επιρροή, την οποία προφανώς η αρχηγός του, φρόντισε να περικόψει, απομακρύνοντάς τον από τη θέση το 2002. Ο Μερτς ανήκει στην συντηρητική πτέρυγα του κόμματος.

protothema.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos