Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιστορική ημέρα για το CDU - Η Μέρκελ παραδίδει τη σκυτάλη στον διάδοχό της

07 Δεκεμβρίου 2018 12:55

Το κόμμα αλλάζει σελίδα - Η Μέρκελ φεύγει δίνοντας τη σκυτάλη στον διάδοχό της - Η εκλεκτή της Καγκελαρίου προηγείται δέκα μονάδες έναντι του συνεργάτη του Σόιμπλε


«Πόλεμος» νεύρων στο συνέδριο των Χριστιανοδημοκρατών, όπου σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα για το κόμμα: σε λίγες ώρες εκλέγεται ο διάδοχος της Άνγκελα Μέρκελ σηματοδοτώντας μία νέα εποχή για το κυβερνών κόμμα CDU, τη Γερμανία και γενικότερα την Ευρώπη.

Ύστερα από 18 χρόνια στην ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, η Γερμανίδα καγκελάριος αποχωρεί την ώρα που στο κόμμα της έχουν βγει τα... μαχαίρια για τον διάδοχό της.

Οι Χριστιανοδημοκράτες έχουν χωριστεί άτυπα σε δύο ομάδες: σε αυτούς που στηρίζουν τον στενό συνεργάτη του προέδρου της ομοσπονδιακής βουλής «Bundestag», Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σε αυτούς που επιλέγουν τη «μίνι Μέρκελ».

Η μάχη θα κριθεί ανάμεσα στην Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ και τον Φρίντριχ Μερτς αν, και σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία, η γενική γραμματέας του κόμματος άνοιξε τα φτερά της με προβάδισμα δέκα μονάδων.

Δημοσκόπηση του γερμανικού δικτύου ARD που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα δείχνει ότι η «AKK»- όπως είναι τα αρχικά της γενικής γραμματέας του κόμματος- αποσπά ποσοστό 47% ενώ ο αντίπαλός της και πρώην επικεφαλής της Κ.Ο της Χριστιανικής Ένωσης, Φρίντριχ Μερτς, μόλις 37%. Τον τρίτο υποψήφιο για την ηγεσία του CDU, υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, στηρίζει μόλις το 12% των ερωτηθέντων.

Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκόποι και τελικά κερδίσει η εκλεκτή της Μέρκελ «AKK», τότε η Γερμανίδα καγκελάριος αναμένεται να ολοκληρώσει την τέταρτη και τελευταία θητεία της με ηρεμία. Υπάρχει όμως μία μικρή πιθανότητα: να αποσυρθεί λίγους μήνες μήνες νωρίτερα, προκειμένου να δώσει το δακτυλίδι στην αγαπημένη της Ανεγκρέτ μεταπηδώντας από την ηγεσία του κόμματος στην Καγκελαρία της Γερμανίας.

Σε περίπτωση εκλογής της «παλιάς καραβάνας», Φρίντριχ Μερτς, οι ευρωεκλογές του Μαΐου θα θεωρηθούν σημείο εκκίνησης. Με την βοήθεια του κόμματός του, ο 63χρονος Μερτς θα μπορούσε να προσπαθήσει να διώξει τη Μέρκελ από την εξουσία ή να ζητήσει πρόωρες εκλογές εάν οι Χριστιανοδημοκράτες υποστούν ήττα στην κάλπης του Μαίου.

Ιστορική ομιλία της Μέρκελ - Αποχαιρετά την ηγεσία του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών ύστερα από 18 χρόνια

Φορώντας ανοιχτό μπλε ταγέρ και με το χαμόγελο στα χείλη, η Άνγκελα Μέρκελ ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου των Χριστιανοδημοκρατών στο Αμβούργο για να αποχαιρετήσει τους ομοιδεάτες της.

«Η αναζήτηση ενός συνθήματος για το συνέδριο του κόμματος ήταν ανέκαθεν ένα από τα πιο δύσκολα καθήκοντα», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Ευχαρίστησε επίσης μερικούς από τους συναδέλφους της. Ένας από αυτούς δεν μπόρεσε να κρατήσει τα δάκρυά του.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε την ανυπομονησία της για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος και ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος να είναι ενωμένα.

«Θα ήθελα να είμαστε καλά προετοιμασμένοι και να βγούμε ενωμένοι από αυτό το συνέδριο. Είμαι βέβαιη ότι θα το επιτύχουμε », δήλωσε η Μέρκελ .

protothema.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr