Τζέιμς Μάτις: «Σεισμός» στην κυβέρνηση Τραμπ από την παραίτηση του «Τρελού Σκύλου»

21 Δεκεμβρίου 2018 13:19

Ο Μάτις φεύγει το χάος έρχεται, προειδοποιούν οι αναλυτές - Πάνω από 20 υπουργοί και στενοί συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου έχουν αποχωρήσει από τότε που ανέλαβε τα ηνία της χώρας


Για παγκόσμιο χάος προειδοποιούν πολιτικοί αναλυτές μετά την παραίτηση του Τζέιμς Μάτις από το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, εξαιτίας της διαφωνίας του με τον Ντόναλντ Τραμπ για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία.

 

Με την αποχώρηση του «Τρελού Σκύλου» όπως είναι το παρατσούκλι του Μάτις, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορεί ανενόχλητος να εφαρμόσει την ριψοκίνδυνη εξωτερική πολιτική του θέτοντας σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια, όπως σχολιάζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.

Ο νέος, ισχυρός...σεισμός στη κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ σημειώθηκε μόλις μια ημέρα μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου να αποσύρει αρχικά δύο χιλιάδες Αμερικανούς στρατιώτες από τη Συρία.

Ο υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις, Ρεπουμπλικανός πρώτης γραμμής, παραιτήθηκε λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες, ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος σχεδιάζει να μειώσει σημαντικά και τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτών από το Αφγανιστάν.

«Περισσότεροι από 5 χιλιάδες- σε σύνολο 14 χιλιάδων- θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, δήλωσε χθες υπό καθεστώς ανωνυμίας Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Μάτις και Τραμπ ήρθαν σε μετωπική σύγκρουση, όπως γράφει ο αμερικανικός Τύπος. Σε επιστολή του ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας εξηγεί λεπτομερώς τους λόγους της παραίτησής του με τον Τραμπ να βιάζεται να τον... βγάλει στη σύνταξη, όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα «Bild»

"Ο στρατηγός Τζέιμς Μάτις θα συνταξιοδοτηθεί με τιμητικές διακρίσεις στο τέλος Φεβρουαρίου μετά την θητεία του ως υπουργού Άμυνας για δύο χρόνια", έγραψε χθες στο βράδυ στο Twitter o Αμερικανός πρόεδρος.

Το κενό που αφήνει ο «Τρελός Σκύλος», όπως είναι το παρατσούκλι του στρατηγού Τζέιμς Μάτις, δεν έχει ακόμη καλυφθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει ότι σύντομα θα ανακοινωθεί ο αντικαταστάτης του.

Ωστόσο, όπως εξηγεί το αμερικανικό δίκτυο CNN, το γεγονός ότι ο Τραμπ θεωρεί ότι έχει νικηθεί το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και για το λόγο αυτό μπορούν οι Αμερικανοί στρατιώτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους, διχάζει την κυβέρνηση της Ουάσινγκτον όπως και το κόμμα του.

«Ο Μάτις φεύγει, το χάος έρχεται», όπως επισημαίνει το CNN σχολιάζοντας ότι η απόφαση του Τραμπ μπορεί να προκαλέσει χάος και να θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια.

Με την αποχώρηση του Μάτις, ο Τραμπ θα είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει, γράφει τo αμερικανικό δίκτυο.

Από τότε που ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του στο Λευκό Οίκο, 21 υπουργοί και στενοί του συνεργάτες έχουν αποχωρήσει, πολλοί από τους οποίους οικειοθελώς, αναφέρει το σχετικό άρθρ

protothema.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos