H μεγαλύτερη διαρροή προσωπικών δεδομένων στην ιστορία της Γερμανίας

04 Ιανουαρίου 2019 12:53

Μαζικά δεδομένα και έγγραφα από πολιτικούς και άλλα δημόσια πρόσωπα δημοσιεύτηκαν από χάκερς στο διαδίκτυο - Και η καγκελάριος θύμα της επίθεσης - Ποιος βρίσκεται πίσω από αυτές τις κυβερνοεπιθέσεις


Συναγερμός έχει σημάνει στη Γερμανία μετά την αποκάλυψη ότι η ομοσπονδιακή βουλή της χώρας -Bundestag-, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και τηλεπαρουσιαστές έπεσαν θύματα μαζικής επίθεσης χάκερς.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «BILD», πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή προσωπικών δεδομένων στην ιστορία της Γερμανίας.

Χιλιάδες προσωπικά δεδομένα με -εν μέρει- ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο. Το ποιος βρίσκεται πίσω από αυτές τις κυβερνοεπιθέσεις, παραμένει ακόμη ασαφής.

Η γερμανική κυβέρνηση όπως και η καγκελάριος έχουν πέσει θύματα της μαζικής κυβερνοεπίθεσης, όπως επισημαίνει ο γερμανικός Τύπος. Οι υποκλοπές αφορούν προσωπικά ηλεκτρονικά μηνύματα, αριθμούς κινητής τηλεφωνίας καθώς και ιδιωτικές διευθύνσεις. Ακόμη και επιχειρηματικές επιστολές βρέθηκαν στα χέρια των χάκερς, πολλές με την υπογραφή της Μέρκελ.

Σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο RBB, δεν δημοσιεύθηκαν ακόμη κρίσιμα έγγραφα, όπως προέκυψε από μια πρώτη έρευνα.

Οι συνδέσεις με τα έγγραφα πιθανότατα διαδόθηκαν πριν από τα Χριστούγεννα στο Twitter με τη μορφή ενός είδους ημερολογίου έλευσης.Ο λογαριασμός στο Twitter, ο οποίος μοιράζεται δεδομένα από την 1η Δεκεμβρίου, περιγράφεται με όρους όπως «Security Researching» και «Satire & Irony» και έχει τώρα περισσότερους από 17.000 ακόλουθους.Το τελευταίο tweet του λογαριασμού έγινε στις 28 Δεκεμβρίου και περιέχει ένα σύνδεσμο που οδηγεί σε ένα μη προσβάσιμο blog, γράφοντας : «Jürgen Resch (εθνικός διαχειριστής για περιβαλλοντικές ενισχύσεις)» .Οι έρευνες για την αποκάλυψη των δραστών συνεχίζονται.

Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής

Ένα πράγμα είναι βέβαιο: Οι επιθέσεις συνεχίστηκαν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2018. Το πότε ξεκίνησαν, παραμένει άγνωστο.

Μεταξύ αυτών που έπεσαν θύματα χάκερς είναι οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Χριστιανικής Ένωσης (CDU / CSU), των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων, της Αριστεράς και των Ελεύθερων Δημοκρατών ( FDP). Τα προσωπικά δεδομένων βουλευτών του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος (AfD) δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί.Οι επικεφαλής των γερμανικών κομμάτων ενημερώθηκαν χτες για την κυβερνοεπίθεση.

Μεταξύ των θυμάτων της μαζικής επίθεσης χάκερς ήταν εκτός από την Μέρκελ ο Γερμανός πρόεδρος, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, οι δημοσιογράφοι Γιαν Μπέμερμαν και Κριστιάν Έρινγκ, συγκροτήματα και καλλιτέχνες όπως η Γερμανίδα ράπερ Marteria και το συγκρότημα K.I.Z.

Θύματα των χάκερς έπεσαν και δημοσιογράφοι των γερμανικών κρατικών δικτύων ARD και ZDF. Μόνο στην ARD, τουλάχιστον 33 δημοσιογράφοι βρέθηκαν «εκτεθειμένοι».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BfV) διερευνά την υπόθεση από χθες το απόγευμα και ανταλλάσσει πληροφορίες με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με την προέλευση των χάκερς, όπως αναφέρει η εφημερίδα Bild.

Ρωσία και Κίνα βρίσκονται στο μικροσκόπιο των γερμανικών αρχών και γενικά θεωρούνται ύποπτες χώρες. Ειδικότερα, η Μόσχα έχει ενοχοποιηθεί τα τελευταία χρόνια πολλές φορές για μαζικές κυβερνοεπιθέσεις σε βάρος Γερμανών αξιωματούχων.Επιπλέον, δεν μπορεί να αποκλειστεί η συνεργασία της Ρωσίας με ακροδεξιές γερμανικά κόμματα.

Από τα γερμανικά κόμματα, η Χριστιανική Ένωση - Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές- επλήγη περισσότερο.

Οι υποκλοπές αφορούν προσωπικά δεδομένα 405 βουλευτών της Bundestag και του Ευρωκοινοβουλίου.

Από τα υπόλοιπα κόμματα, βρέθηκαν στο στόχαστρο 294 Σοσιαλδημοκράτες, 105 μέλη των Πρασίνων, 82 από το κόμμα της Αριστεράς και 28 από το κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP).

Επίσης, οι ηλεκτρονικές αλληλογραφίες του Γενικού Γραμματέα του SPD, Λαρκς Κλίνγκμπαιλ όπως και του πρώην ηγέτη του κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ βρέθηκαν εκτεθειμένες.

Αρχικά, οι έρευνες έδειξαν ότι οι χάκερ μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση μέσω του προγράμματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Outlook (Microsoft).

Τα έγγραφα που υπεκλάπησαν ήταν προσωπικές πληροφοριών, όπως τηλεφωνικοί αριθμοί, διευθύνσεις, προσωπικά έγγραφα, τα πρότυπα επικοινωνίας με τους συναδέλφους του κόμματος και τις οικογένειες, τους λογαριασμούς, τις οικογενειακές φωτογραφίες - αλλά και υποτιμητικά σχόλια για τους συναδέλφους.

protothema.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos