Η συμφωνία των Πρεσπών ενώνει τους Έλληνες ενάντια στον Τσίπρα, γράφει ο διεθνής Τύπος

21 Ιανουαρίου 2019 13:00

Ο Τσίπρας θέλει να φρεσκάρει τα αριστερά του διαπιστευτήρια, γράφουν οι New York Times


Η συμφωνία των Πρεσπών ενώνει τους Έλληνες ενάντια στον Τσίπρα, γράφει ο διεθνής Τύπος αναφερόμενος στα χθεσινά βίαια επεισόδια στο Σύνταγμα και την χρήση δακρυγόνων από αστυνομικούς.

Η εχθρότητα των Ελλήνων για τη συμφωνία παραμένει σπλαχνική και βαθιά, σχολιάζουν ορισμένα δημοσιεύματα επισημαίνοντας ότι σε ένα έθνος ταπεινωμένο από τα καταστροφικά χρόνια της οικονομικής κρίσης, το 70% τάσσεται κατά της συμφωνίας.

Μετά την ψηφοφορία για τη κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, ο Τσίπρας θα φρεσκάρει τα αριστερά του διαπιστευτήρια, υποστηρίζει αμερικάνικη εφημερίδα.

«Mία ειρηνική διαδήλωση με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν στην Αθήνα έγινε χθες βίαιη. Διαδηλωτές επεδίωξαν να εισέλθουν στο κτίριο του Κοινοβουλίου χρησιμοποιώντας διάφορα αντικείμενα για να επιτεθούν σε αστυνομικούς που φυλάσσουν το κτίριο», σχολιάζει η αμερικάνικη εφημερίδα «New York Times». Αλλά, «γύρω στις 3 μ.μ., ξέσπασαν συγκρούσεις και τα βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media έδειξαν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα κατά διαδηλωτών».

«Το γραφείο του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κατηγόρησε τους εξτρεμιστές ότι προσπάθησαν να εισέλθουν στο κτίριο της βουλής και να επιτεθούν σε αστυνομικούς με πέτρες και γκλομπ τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους», γράφουν και συμπληρώνουν: «Αυτοί που διαδήλωσαν χθες ήταν οι πολέμιοι της ελληνικής συμφωνίας που υπογράφηκε με την πΓΔΜ για το όνομα των Σκοπίων... Μετά την ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών...ο κ. Τσίπρας αναμένεται να φρεσκάρει τα αριστερά του διαπιστευτήρια εισάγοντας μέτρα για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την προστασία των χρεωμένων ιδιοκτητών κατοικίας».

Ωστόσο, «με τους εκπροσώπους των ξένων πιστωτών της Ελλάδας που αναμένονται στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα για συνομιλίες σχετικά με οικονομικές αναθεωρήσεις, ο πρωθυπουργός είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίσει συνεχείς πιέσεις για οικονομικούς περιορισμούς, ενώ η Ελλάδα εξακολουθεί να βιώνει τα αποτελέσματα μιας μακροχρόνιας κρίσης χρέους», καταλήγει το δημοσίευμα.

«Πάνω από 100 χιλιάδες διαδήλωσαν χθες στην Αθήνα διαμαρτυρόμενοι για τη συμφωνία για το μακεδονικό , γνωστή ως «συμφωνία των Πρεσπών», με την ΠΓΔΜ να μετονομάζεται σε «Βόρεια Μακεδονία» βάζοντας τέλος σε μία διαμάχη μεταξύ των δύο χωρών επί σχεδόν 30 χρόνια», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Guardian». Ωστόσο, πολλοί Έλληνες εξακολουθούν να είναι δυσαρεστημένοι με το γεγονός ότι το σλαβικό (κυρίως) κράτος θα φέρει το όνομα «Μακεδονία». Χιλιάδες διαδηλωτές που ταξίδεψαν στην Αθήνα με λεωφορεία, αεροπλάνα και πλοία, έφθασαν χθες στην Πλατεία Συντάγματος μπροστά από το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων φωνάζοντας: «Η Μακεδονία είναι ελληνική».

Όπως γράφει το βρετανικό δημοσίευμα, «η αστυνομία έριξε δακρυγόνα στο πλήθος και ορισμένοι διαδηλωτές που είχαν τυλιχθεί με τη γαλανόλευκη . ...έκαναν εμετό κι έτρεχαν να καλυφθούν.Ο αριστερός πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε για τις ταραχές τα «εξτρεμιστικά στοιχεία» της Χρυσής Αυγής.

«Η Μακεδονία μία και είναι ελληνική», λέει ο Ανδρέας Ανδρούτσος στη Guardian, ένας νεαρός μηχανικός.«Αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι φασιστικό. Προσπαθεί να περάσει μια συμφωνία που τόσοι πολλοί από εμάς είναι αντίθετοι. Η Μακεδονία ανήκει στον ελληνικό λαό, δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα», επισημαίνει.

Ωστόσο, «η εχθρότητα προς τη συμφωνία παραμένει σπλαχνική και βαθιά», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα και προσθέτει:«Σε ένα έθνος ταπεινωμένο από τα καταστροφικά χρόνια της οικονομικής κρίσης, διαδοχικές έρευνες δείχνουν ότι, περίπου το 70% των Ελλήνων αντιτίθενται στη συμφωνία.

protothema.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos