Αλγερία: Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της νέας υποψηφιότητας του 81χρονου Μπουτεφλίκα

01 Μαρτίου 2019 14:13

Για τον συγγραφέα Καμέλ Νταούντ, «το τείχος του φόβου έπεσε»


«Το τείχος του φόβου έπεσε»: ο αλγερινός συγγραφέας Καμέλ Νταούντ δήλωσε σήμερα στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ότι οι συμπολίτες του που διαδηλώνουν κατά μίας πέμπτης προεδρικής θητείας του Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα «δεν θα υποχωρήσουν πια», παρά τον κίνδυνο βίας.

Πολλοί αλγερινοί συγγραφείς εμφανίσθηκαν σήμερα στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ενθουσιασμένοι για το κίνημα αυτό διαμαρτυρίας χωρίς προηγούμενο εδώ και πολλά χρόνια, εκφράζοντας παράλληλα φόβους για την καταστολή του. Αντικείμενο του κινήματος διαμαρτυρίας είναι η απόφαση του προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, 81 ετών, που ανακοινώθηκε στις 10 Φεβρουαρίου, να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 18ης Απριλίου.

«Η βασική αλλαγή είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν φοβούνται πια. Αυτό που συνήθως ονομάζουμε "τείχος του φόβου" έπεσε και είναι εξαιρετικό να αισθάνεσαι αυτό το είδος της ανατριχίλας, του ενθουσιασμού, αυτή την χαρά», δήλωσε ο Νταούντ από την πόλη Οράν, της βορειοδυτικής Αλγερίας. «Οι άνθρωποι δεν αισθάνονται πια τρομοκρατημένοι και επιλέγω προσεκτικά τις λέξεις μου».

«Πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Αλγερινών δεν θα υποχωρήσουν», πρόσθεσε.

«Ομως, από την άλλη πλευρά, το καθεστώς δεν έχει διέξοδο, δεν έχει plan Β προς το παρόν, και η τάση για την χρήση βίας είναι παρούσα», σημείωσε ο αλγερινός συγγραφέας, τονίζοντας ότι «η προφανής βούληση του καθεστώτος είναι να τρομοκρατήσει τους Αλγερινούς και να τους ακινητοποιήσει μέσω του εκβιασμού "ή εμείς ή το χάος, ή εμείς ή ο εμφύλιος πόλεμος"».

Ο πρωθυπουργός Αχμεντ Ουγιαχία απηύθυνε χθες προειδοποίηση για την εξέλιξη ενός σεναρίου αντίστοιχου με της Συρίας, που έχει καταστραφεί από έναν πόλεμο που ξεκίνησε το 2011 και συνεχίζεται.

«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, ήλπιζα σε αυτό το κίνημα, αλλά δεν το περίμενα, διότι οι Αλγερινοί μάς έχουν συνηθίσει σε πολλές υποχωρήσεις. Επί χρόνια έγραφα ότι η Αλγερία έχει εγκαταλείψει. Τι ευτυχία να διαπιστώνω ότι έκανα λάθος!», σχολιάζει στην εφημερίδα Le Parisien ένας άλλος αλγερινός συγγραφέας, ο Γιασμίνα Χάντρα, που ζει στην Γαλλία.

«Το καθεστώς θα κάνει τα πάντα για να κατευνάσει τα πνεύματα. Αλλά οι Αλγερινοί είναι κουρασμένοι, δεν θέλουν πια να βλέπουν τα παιδιά τους να διασχίζουν την Μεσόγειο με επικίνδυνα σκάφη και να πνίγονται», λέει.

Για τον Μπουαλέμ Σανσάλ, «η εξουσία δεν θα πέσει». «Ελέγχει πλήρως την χώρα και διαθέτει όλα τα μέσα και πρώτα απ΄ όλα την αποφασιστικότητα για να εξοντώσει όποιον πλησιάσει την κόκκινη γραμμή», δηλώνει ο συγγραφέας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Figaro.

protothema.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos