Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ακροδεξιά καλπάζει στην Ευρώπη: Εκπροσωπείται πλέον σε 23 από τα 28 κοινοβούλια των μελών της ΕΕ

30 Απριλίου 2019 11:12

Με την είσοδο του Vox στην ισπανική βουλή μετά τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής λαϊκιστικά, ευρωσκεπτικιστικά κόμματα της ακροδεξιάς εκπροσωπούνται πλέον στα κοινοβούλια των 23 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ.

Το Vox απέσπασε ποσοστό 10,3% και 24 έδρες στις εκλογές της Κυριακής, λίγο κάτω από το στόχο που ήλπιζε να πιάσει, και πλέον μόνον η Ιρλανδία, η Μάλτα, η Κροατία, η Ρουμανία και η Πορτογαλία δεν έχουν ακροδεξιά κόμματα στα κοινοβούλιά τους. Το Vox είναι το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που μπήκε στην ισπανική βουλή μετά την πτώση του καθεστώτος του δικτάτορα Φράνκο πριν από τέσσερις δεκαετίες, αν και πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι οι πολιτικές που πρεσβεύει εκπροσωπούνταν πάντα από μέλη της δεξιάς πτέρυγας του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (PP). Το Vox φαίνεται ότι άντλησε ψήφους από τη δεξαμενή του PP, που βούλιαξε σε ιστορικό χαμηλό και μολονότι αποποιείται την ταμπέλα του ακροδεξιού, έχει πολλά κοινά σημεία με άλλα παρόμοια κόμματα ανά την Ευρώπη, όπως οι σκληρές θέσεις του στο μεταναστευτικό.

Η ακροδεξιά αναμένεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις να τα πάει καλά στις ευρωεκλογές του Μαϊου και να αυξήσει σημαντικά τη δύναμή της και μάλιστα σε βαθμό που θα μπορούσε να είναι ίσως και η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη, αν τα κόμματα που απαρτίζουν τις διάφορες παρατάξεις της ένωναν τις δυνάμεις τους, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις. Όμως οι κόντρες και αντιπαλότητες μεταξύ των διαφόρων κομμάτων καθιστούν μάλλον απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο, παρά τις προσπάθειες του αρχηγού της Λέγκα και αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι και του ακροδεξιού πρώην συμβούλου στρατηγικής του Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον να γεφυρωθεί το χάσμα.

Πάντως, παρά την άνοδό της, η ακροδεξιά φαίνεται το τελευταίο διάστημα να έχει χάσει σε δυναμική. Το Vox δεν κατάφερε να πιάσει σε πανεθνικό επίπεδο την επίδοση που είχε πετύχει στις περιφερειακές εκλογές της Ανδαλουσίας τον περασμένο Δεκέμβριο. Ενώ όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές, τα ακροδεξιά κόμματα απλώς επωφελούνται ακόμη από τα απόνερά της ανόδου τους στα εθνικά κοινοβούλια μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές.

iefimerida.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr